Datum zadnje izmjene: 01. 01. 2020.

Ginekologija je medicinska disciplina koja se bavi zdravljem žena, kako reproduktivne dobi tako i žena u menopauzi ali i adolescentica i djevojčica. Otuda se ginekološki pregled razlikuje ovisno o starosnoj dobi i spolnoj aktivnosti žena. Pored toga, dobar dio pregleda se obavlja u trudnoći, posebnom razdoblju u kojem ginekolog skrbi za dvije osobe. Na ginekološki pregled dolazimo preventivno, kako bismo vrlo rano i u situacijama dok nema znakova i simptoma bolesti iste otkrili, ali i nakon ginekoloških operativnih zahvata čak i kada se odstrane maternica i jajnici, pošto i tada postoje mogućnosti obolijevanja. Ukoliko nema razloga za drugačije postupanje, ginekološki pregled, PAPA test i ultrazvučni pregled treba obaviti jednom godišnje.


Kako izgleda ginekološki pregled?

Nakon zakazivanja termina za pregled, prilikom  dolaska u Polikliniku obaviti će se formalnosti oko prijema, popuniti upitnik o ranijim bolestima i izmjeriti tlak i težina ukoliko uzimate hormonsku terapiju ili kontraceptive, a u trudnoći još provjeriti nalaz urina. Prije samog pregleda  ginekolog će obaviti detaljan razgovor s vama ("uzeti anamnezu") i posebno obratiti pažnju na aktualne smetnje i probleme. Vrlo važne informacije odnose se na vaš menstrualni ciklus, osobito datum zadnje menstruacije. Ukoliko ste ranije imali ginekološke poteškoće, operacije, zahvate, porode, a niste sasvim sigurni u točne podatke, ponesite sa sobom svu medicinsku dokumentaciju  vezanu za ginekološko/opće zdravlje. Svakako ćemo vas pitati koje lijekove uzimate i jeste li alergična na neke lijekove, ali i maligne bolesti u obitelji, osobito rak dojke i jajnike, te pojavnost tromboze u obitelji. Ove informacije mogu biti važne prilikom donošenja odluke o načinu liječenja. 

Razgovor je prvi, nužan i neizostavan dio ginekološkog pregleda, ne samo zbog medicinskih podataka, već i zbog uspostavljanja kontakt i povjerenja čime se smanjuje strah od pregleda. Nakon razgovora i svlačenja u kabini, pacijentica se namjesti na ginekološkom stolu, tako da mala zdjelica zauzme najbolji kut za bezbolan pregled. Prvi dio pregleda je vizualni pregled vanjskog spolovila, nakon čega slijedi pregled vagine i vrata maternice ginekološkim instrumentom koji se naziva spekulum. Ranije su listovi spekuluma bili razdvojeni (prednji i stražnji list), pa se ovaj dio pregleda nazivao "pregled u spekulima". Danas se koristi varijanta jednodijelnih spekula (oba lista su spojena u jedan instrument).

Ginekološki pregled

Spekula služe za širenje vaginalnih stijenki kako bi se mogla pregledati njihova površina, te vidjeti vrat maternice. Uvođenje spekula u vaginu je sasvim bezbolno, ili ponekada neugodno ako se radi o upalama ili suhoći vagine, najčešće u kasnijoj životnoj dobi. Nakon vizualnog pregleda vrata maternice, uzima se PAPA test. Ovisno o tehnici / tekućinski LBC ili konvencionalni PAPA test, koriste se drvena špatula i četkica, koje se potom uranjaju u otopinu ili razmazuju na stakalce i šalju u citološki laboratorij. Nakon toga slijedi palpacijski pregled kod kojeg liječnik uvodi kažiprst jedne ruke u rodnicu, a drugom rukom izvana preko trbuha opipava maternicu i jajnike.

Ovaj pregled također ne bi trebao biti bolan, a ako jest, trebate to naglasiti i pokazati mjesto bolnosti. Važno je da se prilikom pregleda što više opustite. Ako ste napeti, napeti su i mišići zdjeličnog dna, pa je zbog toga pregled otežan i bolan. Ginekološki pregled se u pravilu završava ultrazvučnim pregledom, kada se ultrazvučna sonda uvodi u vaginu te detaljno prikazuju unutrašnjost maternice kada se mogu otkriti lezije koje nećemo napipati, ili promjene na jajnicima koji su pri palpaciji bili normalne veličine. Po završetku pregleda, napisati će se nalaz te rezultat pregleda detaljno objasniti i preporučiti liječenje ili dodatne pretrage ukoliko su potrebni. Premda ginekološki termin u pravilu traje pola sata, sam pregled traje 10-15 minuta. Rezultat PAPA testa se mora sačekati tjedan dana, po prilici tako dugo se čekaju i rezultati briseva ili HPV genotipizacije.

 

Prvi ginekološki pregled

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom, što osobito vrijedi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije prvo upoznati svog ginekologa. Prema anamnezi, te razlogu dolaska ginekologu, kod žena koje nisu imale spolni odnos (djevice/virgo) odlučuje se je li ginekološki pregled potreban ili ne. Žene koje nisu imale spolni odnos u pravilu se ne mogu pogledati kroz rodnicu, stoga se pregledava samo vanjsko spolovilo (vizualno) te himenalni otvor. Ukoliko je on prirodno spontano proširen ili je pukao na neki drugi način, pregled s može obaviti malim, za to predviđenim instrumentom. Ukoliko je himen intaktan, radi se rektalni pregled (dakle umjesto u rodnicu prstima se ulazi u debelo crijevo), te se na isti način pregledavaju genitalni organi.

Ultrazvučni pregled također se ne može obaviti vaginalno ilise radi preko trbuha odnosno rektalno. Ako se ultrazvuk radi preko trbuha, žena mora doći pripremljena, jer se pregled radi uz napunjen mokraćni mjehur, što znači da je barem pola sata prije pregleda potrebno popiti čim više tekućine. Na žalost, ovakav pregled nije uvijek uspješan, osobito kod žena sa debelom trbušnom stijenkom. Idealno je stoga učiniti pregled rektalno, jer se na taj način maternica i jajnici mogu vidjeti isto kao i kod vaginalnog pregleda. Današnje uzv sonde su tanke, te se bez problema mogu uvesti u debelo crijevo.

Dolazak ginekologu prvi put ne mora nužno završiti i pregledom (napose ako se ne radi o akutnom problemu), što osobito vrijedi za mlade djevojke kojima će biti ugodnije da se prvo upoznaju sa svojim ginekologom, da steknu povjerenje te (kad budu spremne) obave i pregled. A razgovorom možete dobiti vrlo važne informacije o reproduktivnom zdravlju, i važnosti redovitih ginekoloških pregleda.

Na prvi ginekološki pregled bi trebalo otići kod započinjanja spolne aktivnosti, planiranja obitelji ili dobivanja savjeta o kontracepciji. Prvo pitanje koje se postavlja jest kada bi djevojka trebala doći na prvi ginekološki pregled. U svakom slučaju, na prvi pregled bi trebalo otići ako planirate ili ste postali seksualno aktivni, u slučaju da planirate obitelj ili jednostavno želite savjet o kontracepciji. Također, na prvi ginekološki pregled/razgovor (bez obzira na godine) potrebno je otići u nekim od ovih slučajeva: ako imate 16 godina, a još niste dobili menstruaciju, ako primjetite bilo kakav poremećaj ili neuobičajenu bolnost tijekom menstruacijskog ciklusa (uključujući i izostanak menstruacije), ako imate neuobičajen, neugodan iscjedak iz rodnice, pečenje, svrbež, ranice, bradavice, mjehuriće na spolovilu, bez obzira jeste li spolno aktivni ili ne.

Važno je napomenuti da bi na ginekološke preglede žene trebale odlaziti i nakon što uđu u menopauzu, dakle i u starijoj životnoj dobi, jer su neke ginekološke bolesti i stanja vezana baš za tu životnu dob.

 

Kako se pripremiti za ginekološki pregled?

Prije pregleda, kod kuće, operite se vodom. Važno je da ne ispirete unutrašnjost vagine i ne koristite agresivna sredstva jer bi to moglo utjecati na uzimanje briseva i PAPA testa. Intimno područje nije potrebno brijati. Napravite kako je vama najugodnije.

Budući da ćete se morati skinuti u kabini za presvlačenje, u kabini će vas čekati jednokratne papuče i suknja, ali ako želite možete ponijeti i svoje stvari, suknju ili dužu tuniku, a ponekad dobro dođu i male čarape, osobito ako je planiran neki zahvat. Najmanje 24-sata prije ginekološkog pregleda ne biste trebali imati spolni odnos. Ovisno o razlogu zbog kojeg dolazite,  razlikuju se i preporuke o tome u kojoj fazi menstrualnog ciklusa je najbolje obaviti pregled. Ako je pregled rutinski, najbolje vrijeme za pregled je sredina ciklusa. Kod kuće još možete zapisati pitanja koja želite postaviti ginekologu, jer se često događa da se vama važna pitanja zaborave, bilo od uzbuđenja ili straha.

Ginekološki pregled

Kako izgleda ginekološki pregled u žena starije životne dobi?

Ginekološki pregled u starijoj životnoj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, s naglaskom na onaj dio spolnog sustava gdje se javljaju tegobe. Osobito treba obratiti pozornost na vanjsko spolovilo ("vulvu" ili stidnicu), sluznicu maternice ("endometrij"), te jajnike. Ovdje se najčešće nalaze značajni problemi koji pogađaju žene postmenopauzalne dobi, ukoliko isključimo tegobe vezane uz manjak spolnih hormona, kao što su vaginalna suhoća, svrbež i pečenje spolovila i problemi s inkontinencijom, o kojima se nažalost malo priča. Uz navedene tegobe, tu su i klasični simptomi koji se javljaju u prijelaznoj dobi i postmenopauzi, kao što su manjak energije, umor, glavobolja, promjene raspoloženja i depresija, valunzi i preznojavanje, nesanica itd.

Kod žena u menopauzi javljaju se drugačiji problemi i tegobe u usporedbi sa ženama reproduktivne dobi. Nažalost, u našim krajevima uvriježeno je mišljenje da starije žene i žene u menopauzi ne moraju više obavljati ginekološke preglede, što je potpuno netočno i štetno - ne samo za zdravlje žene, već i za kvalitetu života starijih žena. Ginekološki pregled u ovoj dobi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, ukoliko je to potrebno mogu se koristiti manji instrumenti. Temeljni pregled i ovdje obuhvaća palpacijski pregled, uzimanje PAPA test i ginekološki ultrazvuk.  Samo je tako moguće dati odgovore na pitanja izgleda li sve što je dostupno pregledu uredno. Ukoliko je žena zdrava, i nema akutnih ginekoloških tegoba (uz uredne prethodne ginekološke preglede), interval između pregleda se može produljiti na 2-3 godine.

 

Kako izgleda ginekološki pregled u operiranih žena (žena bez maternice i/ili jajnika)?

Redoviti ginekološki pregledi se preporučuju i operiranim ženama kod kojih su odstranjeni maternica i/ili jajnici. Ovim pacijenticama se i dalje može uzeti PAPA test u vidu vaginalnog obriska (sa zaraslice), pri čemu je ovaj postupak osobito bitan ako je žena bilo kada prije operacije imala abnormalan rezultat PAPA testa. Ultrazvučni pregled male zdjelice otkriva promjene u ovom području. Kao i kod pacijentica u postmenopauzi, i ove žene mogu produljiti razmak između ginekoloških pregleda na dvije do tri godine.

 

Prirodno je da se žene ne raduju odlasku u ginekološku ordinaciju. Vrlo je važno ovom pregledu posvetiti pažnju i izgraditi dobar odnos s ginekologom, jer ukoliko imate dobra iskustva i kontrole će biti redovitije..

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
Ginekološki pregled
 

Povezane teme