Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Izgleda da visoki unos beta-karotena prehranom smanjuje rizik pojavnosti raka uslijed pušenja kod osoba koje nikada nisu pušile, ali dovodi do porasta ovog rizika kod bivših pušača, ukazuju rezultati novih ispitivanja. Iako su rezultati temeljeni na ispitivanju žena, znanstvenici vjeruju da bi se slični nalazi dobili i pri ispitivanju muškaraca.

"Temeljem rezultata naše studije, kao i ranijih ispitivanja, osobno ne bih preporučila uzimanje suplemenata beta-karotena kod pušača i bivših pušača", preporuka je autorice ispitivanja dr. Marie-Christine Boutron-Ruault, iz INSERM, Villejuif, Francuska. "Pri uporabi hrane bogate beta-karotenom, poruka i nije tako jasna, budući da ove namirnice često sadrže druge vitamine koji mogu poništavati učinak interakcije beta-karotena i pušenja".

Ispitivanje francuskih istraživača objavljeno je u rujanskom broju znanstvenog časopisa Journal of the National Cancer Institute, a uključivalo je praćenje unosa beta-karotena i pojave raka kod 59.910 žena. Tijekom prosječno 7.4 godina praćenja kod 700 žena je dijagnosticiran rak povezan s pušenjem.

Prema unosu beta-karotena, ispitanice su svrstane u četiri grupe: prva grupa (nizak unos), druga i treća grupa (umjereni unos; druga i treća "tercila"), te četvrta grupa (visoki unos: unos suplemenata beta-karotena).

U skupini ispitanica koje nikada nisu pušile, umjereni unos beta-karotena smanjivao je rizik pojave raka povezanog s pušenjem za 28% i 20%, u odnosu na nizak unos beta-karotena. Unos suplemenata beta-karotena snižavao je rizik nastanka raka povezanog s pušenjem u ovoj skupini ispitanica za 56%.

Nasuprot ovome u skupini bivših pušačica, umjereni unos beta-karotena vodio je porastu rizika raka povezanog s pušenjem za 43% i 20%, u odnosu na ispitnice s niskim unosom. Unos suplemenata beta-karotena udvostručavao je rizik pojave raka u ovoj skupini ispitanica.

U skupini nepušačica, apsolutni rizik pojavnosti raka rastao je od 81.7 na 181.8 slučajeva na 10.000 žena, sa smanjenjem unosa beta-karotena od visokog do niskog unosa. Obrnuto, kod pušačica i bivših pušačica apsolutni rizik pojavnosti raka je rastao od 174.0 na 368.3 slučajeva na 10.000 žena, s porastom unosa beta-karotena od niskog do visokog unosa, odnosno unosa suplemenata.

"Rezultati su veoma iznenađujući i ukazuju na potpuno suprotan učinak unosa beta-karotena na nastanak raka ovisno o tome da li je osoba ikada u životu pušila ili nije nikada pušila", navode autori.

"U planu je provođenje veće studije s više slučajeva malignih oboljenje, većim razlikama u unosu beta-karotena i pušenju, u skupini kako žena, tako i muškaraca" kako bismo potvrdili i proširili naša sadašnja saznanja, dodaju znanstvenici.

 

J Natl Cancer Inst 2005;97:1338-1344.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve