Datum zadnje izmjene: 02. 02. 2020.

Izgleda da pušenje kod postmenopauzalnih žena povisuje rizik od nastanka reumatoidnog artritisa.

Istraživači iz Alabame i Birminghama proučavali su u tom smislu podatke od 31.336 žena životne dobi 55 do 69 godina koje su sudjelovale u Iowa Women's Health Study.

Niti jedna od pacijentica nije u vrijeme početka praćenja (1986. godine) imala simptome reumatoidnog artritisa. Tijekom narednih godina praćeno je oko 335.000 postmenopauzalnih pacijentica, od kojih je 158 razvilo reumatoidni artritis.

Postmenopauzalne pacijentice koje su bile pušačice imale su dvostruko povišen rizik nastanka reumatoidnog artritisa, u odnosu na pacijentice koje nikada nisu pušile.

Pacijentice koje su prestale pušiti prije 10 godina, imale su još uvijek povišen rizik nastanka reumatoidnog artritisa za 80%.

Ukoliko su pak ispitanice prestale pušiti prije više od 10 godina imale su čak i nešto niži rizik nastanka reumatoidnog artritisa u odnosu na žene u postmenopauzi koje nikada nisu pušile.

Veoma snažna povezanost rizika nastanka reumatoidnog artritisa u postmenopauzi i pušenja ostala je statistički jednako vrijedna i nakon korekcije podataka za starost, bračni status, zanimanje, body mass index, starost u vrijeme nastupanja menopauze, uzimanje oralnih kontraceptiva ili hormonske nadomjesne terapije, uporabi alkohola i kofeina.

Rezultati ove studije potvrđuju dosadašnja istraživanja i upućuju da bi rizik nastanka reumatoidnog artritisa trebalo pridodati na listu oboljenja povezanih s pušenjem.


Am J Med 2002; 112 (6): 465-471

 

dr. Vesna Harni

 

 

 

  Novosti - Sve