Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Ne samo da pušenje majke u trudnoći utječe na rizik nastanka astme kod potomaka, već i pušenje bake u trudnoći može utjecati na ovaj povećani rizik, navode kalifornijski znanstvenici.

"Iako naši rezultati trebaju biti potvrđeni, ispitivanje pokazuje da pušenje tijekom trudnoće ima potencijalni transgeneracijski učinak što ukazuje na prioritet prevencije pušenja kod žena tijekom reprodukcijskog doba", navode autori.

Znanstvenici iz kalifornijskih sveučilišta University of Southern California, kao i Keck School of Medicine u Los Angeles-u, sproveli su ispitivanje kod 338 djece kod koje je astma dijagnosticirana u dobi od 5 godina, kao i 570 djece koja su činila kontrolnu skupinu.

Izlaganje majčinom pušenju tijekom trudnoće dovodilo je do porasta od 50% kako nastanka astme tijekom prvih 5 godina života, tako i rizika "perzistentne" astme.

Djeca čije su majke pušile u trudnoći imala su 60% veći rizik pojave astme tijekom prvih 5 godina života u odnosu na djecu čije majke nisu nikada pušile. Djeca čije su majke prestale pušiti prije trudnoće nisu imala ovaj povišeni rizik.

Izlaganje pušenju nakon rođenja nije neovisno povezano s nastankom astme. Ukoliko su bake pušile u trudnoći, rizik astme je kod unuka bio dvostruko veći.

U zaključku, znanstvenici pretpostavljaju da ovi neočekivani rezultati mogu biti posljedica oštećenja DNA molekule koja utječe na imunološki sustav djeteta i dovodi do porasta osjetljivosti prema nastanku astme, što se potom prenosi dalje."

 

Chest 2005;127:1232-1241.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve