Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Žene koje puše značajno više su izložene riziku nastanka raka mokraćnog mjehura.

Podaci koje su analizirali američki znanstvenici bazirani su na proučavanju 37.459 pacijentica u postmenopauzalnoj dobi, koje su učestvovale u The Iowa Women's Health Study.

Pacijentice su praćene tijekom 13 godina i pri tome je dijagnosticirano 112 slučajeva karcinoma mokraćnog mjehura.
Nakon korekcije podataka obzirom na tjelesnu aktivnost, uporabu alkohola, zanimanje, ženidbeni status i tjelesni indeks mase, nađen je porast rizika nastanka raka mokraćnog mjehura za 4.23 puta u žena koje su pušile u odnosu na žene koji nikada nisu pušile.

Multivarijacijska analiza pokazuje kako svakih 20 kutija popušenih cigareta više na godinu dana povisuje rizik javljanja raka mokraćnog mjehura za 1.13 puta.

Žene koje su prestale pušiti prije više od 15 godina nemaju ovaj povišeni rizik, odnosno imaju jednak rizik nastanka raka mokraćnog mjehura kao i nepušačice.

Znanstvenici iz Minneapolisa nalaze kako je uz pušenje veoma značajan faktor u nastanka raka mokraćnog mjehura i dijabetes.
Šećerna bolest je povezana s gotovo dva i pol puta povišenim rizikom javljanja raka mokraćnog mjehura. Lagano povišen rizik nalazi se i kod pretilih žena, kao i žena koje se ne bave tjelovježbom.

Veoma značajni podaci o utjecaju ne samo pušenja, već i šećerne bolesti kao i stila života: prije svega smanjene tjelesne aktivnosti i pretilosti na razvitak jedne teške bolesti, upućuju istodobno i na važnost brige o vlastitom zdravlju jednostavnom prevencijom i osvješćivanjem svakodnevnog ponašanja.

Cancer 2002; 95: 2316-2323
dr. Vesna Harni

  Novosti - Sve