Datum zadnje izmjene: 14. 01. 2020.

Rizik trudnice za gestacijski dijabetes melitus (GDM) smanjuje se kako razina slobodnog tiroksina (fT4) raste, ukazuju rezultati novog istraživanja. Studija je također pronašla da se gestacijski dijabetes melitus češće javlja kod starijih trudnica, kod žena kod kojih indeks tjelesne mase prije trudnoće bio povećan i kod trudnica u čijoj je obitelji već prisutan dijabetes. Rezultati istraživanja objavljeni su u internestkom izdanju znanstvenog časopisa Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

I gestacijski dijabetes i bolesti štitnjače u trudnoći povezane su s lošijim ishodom trudnoće, što je bio razlog da znanstvenici bliže istraže povezanost ove dvije bolesti, napisali su Dr. Jianxia Fan sa sveučilišta "Shanghai Jiao Tong" i kolege. 

Kako bi istražili je li razina hormona štitnjače povezana s rizikom za gestacijski dijabetes, znanstveni tim je analizirao krvne uzorke više od 27,000 trudnica u ranoj trudnoći, od kojih je kod 13.4% dijagnosticiran gestacijski dijabetes melitus. 

Pojavnost GDM rasla je sa starosnom dobi trudnice, od 5.8% kod trudnica u dobi od 25 godina do 22.4% kod trudnica starih 35 godina ili više. Gestacijski dijabetes je dijagnosticiran kod 25% trudnica ako je u njihovoj obitelji kod nekog od srodnika već dijagnosticiran dijabetes, nasuprot 13% trudnica u čijim obiteljima nije bilo dijabetesa. 

Nije nađena statistički značajna razlika u razini protutijela prema peroksidazi štitnjače (anti-TPO At) ili razine hormona TSH koji regulira funkciju štitnjače kod trudnica koje nisu ili su imale GDM. Međutim, prosječna koncentracija hormona fT4 (slobodni tiroksin) bila je 15.1 pmol/L kod trudnica koje nisu imale GDM i 14.7 pmol/L kod trudnica koje su dobile GDM što je bila statistički visoko značajna razlika. 

Razina tiroksina povezana s gestacijskim dijabetesom

"Studija je otkrila da je hipotiroksinemija rizični čimbenik za nastanak šećerne bolesti u trudnoći, " napisali su Dr. Fan i kolege. "U budućnosti, probir usmjeren na određivanje funkcije štitnjače u trudnoći trebao bi kombinirati određivanje razine i TSH i fT4."

 

SOURCE: http://bit.ly/2cbfiOD
J Clin Endocrinol Metab 2016.Dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve