Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Izlaganje lijekovima iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće može povisiti rizik perzistentne plućne hipertenzije kod novorođenčadi, ali je ovaj rizik manju nego što su ranija istraživanja prikazala, objavljeno je internetskom izdanju znanstvenog časopisa "JAMA".

Perzistentna plućna hipertenzija novorođenčeta je teška bolest koja zahvaća djecu, pri čemu više i do 20% oboljele djece umire ili doživotno pati od posljedica kao što su kronične plućne bolesti, epilepsija i razvojni neurološki problemi. Američka agencija za hranu i lijekova izdala je zvanično priopćenje 2006. godine u kojem je upozorila da ekspozicija ovoj vrsti lijekova tijekom kasne trudnoće povisuje rizik perzistentne plućne hipertenzije, što se temeljilo je jednoj pojedinačnoj epidemiološkoj studiji. Istraživanja koja su slijedila imala su konfliktne rezultate što je dovelo do aktualizacije preporuka savjetodavnog komiteta 2011. godine, koji je zaključio da još nije moguće zaključiti postoji li uopće ovaj rizik.

U istraživanju moguće povezanosti, znanstvenici su analizirali informacije iz 3,789,330 trudnoća tijekom 10-godišnjeg razdoblja uporabom baze podataka osiguravajućeg društva "Medicaid" koja pokriva 46 američke države i kolumbijski distrikt. Ukupno je 128,950 od ovih trudnica (3.4%) uzimalo antidepresive u trećem tromjesečju trudnoće, od čega su 102,179 koristile antidepresive iz skupine SSRI a 26,771 su koristile druge antidepresive.

Nakon korekcije podataka na račun temeljnih razlika među ženama koje su koristile antidepresive i koje nisu koristile ove lijekove, korigirani omjer rizika za pojavu perzistentne plućne hipertenzije kod novorođenčadi čije su majke koristile SSRI iznosio je 1.10 u odnosu na 1.02 za novorođenčad čije majke nisu koristile ove lijekove.

Ovo ukazuje da izloženost lijekovima iz skupine SSRI “može biti” povezana s povišenim rizikom za perzistentnu plućnu hipertenziju kod novorođenčeta, ali je opseg ovog rizika – ako je prisutan – manji u odnosu na ranija istraživanja, rekla je Krista F. Huybrechts, Ph.D., iz farmako-epidemiološkog odjela u Brigham and Women’s Hospital and of Harvard Medical School, Boston.

“Kliničari i pacijenti trebaju izbalansirati mogući potencijalno mali rizik perzistentne plućne hipertenzije, zajedno s drugim rizicima povezanim s uzimanjem SSRI u trudnoći, u odnosu na dobrobit uzimanja istih i poboljšanju majčinog zdravlja i dobrog osjećanja,” napisali su autori.

 

 

Ključni klinički zaključak:

Izlaganje antidepresivima iz skupine SSRI tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće može povisiti rizik perzistentne plućne hipertenzije kod novorođenčadi, ali samo blagog stupnja.

 

 

 

Najznačajniji nalaz:

Korigirana stupa za perzistentnu plućnu hipertenziju djece čije su majke uzimale SSRI iznosi 1.10 u odnosu na 1.02 za djecu čije majke nisu koristile antidepresive iz skupine SSRI.

 

 

Izvor podataka:

Velika kohortna studija obuhvaćala je 3,789,330 dovršenih trudnoća u 46 država tijekom 10-godišnjeg razdoblja.

 

 


JAMA 2015;313:2142-51 [doi:10.1001/jama.2015.5605]dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve