Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Vrijeme potrebno za začeće može duže trajati u žena koje koriste lijekove protiv depresije, ali lijekovi nemaju utjecaja na stopu živorođenosti i rizik od pobačaja, pokazalo je novo istraživanje koje financira Nacionalni institut za zdravlje. Upotreba antidepresiva je uobičajena u dobi žena koje pokušavaju začeti, a ova studija pruža "uvjerljivu poruku", rekla je doktorica Lindsey Sjaarda iz Eunice Kennedy Shriver Nacionalnog instituta za zdravlje djeteta i ljudski razvoj.

Sjaarda i njezini kolege su analizirali povezanost između prekoncepcijske izloženosti antidepresivima i vremena začeća, gubitka trudnoće i živorođenja u skupine žena kohortne studije 'Effects of Aspirin in Gestation and Reproduction Trial'.  Kod upisa u studiju, pri svakom ciklusu u kojem je došlo do začeća i pri svakoj posjeti u trudnoći (4. i 8. tjedan) uzet je urinu za analizu od 1,218 sudionica studije na fluoksetin, sertralin, escitalopramoa, citalopramom, trazadonom, nefazodonom, etoperidonom, tricikličke antidepresive i srodne spojeve.

Tragovi o korištenju antidepresiva prije začeća - prilikom upisa ili u posljednjem ciklusu prije začeća - pronađeni su u 183 (15%) od 1,218 žena koje su sudjelovale u istraživanju. Izlaganje antidepresivima prije začeća bilo je povezano s nešto nižom vjerojatnošću postizanja trudnoće unutar jednog menstrualnog ciklusa.

Međutim, nije bilo razlike u ukupnom natalitetu žena koje su bile izložene i koje nisu bile izložene antidepresivima. U 785 trudnoća, koje su potvrđene humanim korionskim gonadotropinom, nije postojala povezanost između prekoncepcijske izloženosti ili ne-izloženosti i gubitkom trudnoće.

"Žene koje su koristile selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina (SSRI), dok su pokušavale začeti, su imale nešto duže vrijeme začeća ", pa bi takve žene trebale biti "pripremljene za ovu mogućnost." izjavila je Sjaarda na znanstvenom kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu 2019. godine.

Ali važno je ovaj nalaz staviti u kontekst. "Ostali čimbenici - na primjer, ciljani odnosi u skladu s ovulacijom - imaju jači utjecaj na to koliko brzo parovi bez poznatih problema s plodnošću postignu trudnoću", rekla je.

Uvjerljivi rezultati o uporabi antidepresiva u trudnoći

Prednosti nadmašuju rizike

Ovi podaci "značajno" popunjavaju nedostatke u ovom području istraživanja, "kvalitativnim mjerenjima izloženosti i uključivanju rane trudnoće i pobačaja" i pokazuju "relativno uvjerljivu poruku za SSRI općenito", izjavila je Sjaarda. "Nadamo se da će žene i njihovi liječnici koristiti ovu studiju za donošenje informiranijih i na dokazima utemeljenih odluka o korištenju SSRI dok pokušavaju zatrudnjeti", dodala je.

"Pacijentice mogu biti zabrinute zbog korištenja antidepresiva tijekom trudnoće, tako da je ova studija dragocjena", rekla je Eva Feinberg, dr. med., iz Northwestern Medicine u Chicagu, koja je potpredsjednica Društva za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost. Navela je da uvijek objasni rizike i koristi svojim pacijenticama i objasnila da je "zdrava mama jednaka zdravoj trudnoći, s manjim rizikom za post porođajnu depresiju".

 

American Society for Reproductive Medicine (ASRM)
Scientific Congress

 

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve