Datum zadnje izmjene: 20. 01. 2020.


Uporaba antidepresiva tijekom trudnoće povisuje rizik prijevremenog porođaja, rezultat je meta-analize koja je obuhvatila 41 studiju.

Autori navode porast rizika prijevremenog porođaja kod žena liječenih antidepresivima tijekom trudnoće između 16% - 96%.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu PLOS ONE, podržavaju preporuke za izbjegavanje uporabe antidepresiva tijekom trudnoće ukoliko postoje terapeutske alternative koje zadovoljavaju potrebe duševnog stanja trudnice, zaključak je znanstvenika.

Znanstveni dokazi kontinuirano potvrđuju povezanost između prijevremenog porođaja i uporabe antidepresiva u trudnoći, rekao je Adam Urato, MD, specijalist materno-fetalne medicine. "Izgleda da komplikacije prijevremenog porođaja nisu posljedica majčine depresije, već prije učinak medikamentozne terapije, " navodi se u izvješću za tisak.

S četverostrukim porastom uporabe antidepresiva tijekom trudnoće, autori bilježe važnost razumijevanja utjecaja medicinskih postupaka i terapije na ishod trudnoće. Pa ipak, autori opominju da je liječenje depresije tijekom trudnoće kompleksno i da se u obzir moraju uzeti mnogi faktori, uključujući majčino duševno stanje.

"Trudnica i njen liječnik moraju odvagati mnoga pitanja i odgovore," rekao je Urato. "Bitno je, međutim, da javnost dobije točne informacije o ovoj temi."

"Trudnice s depresijom trebaju odgovarajuće liječenje, a naši rezultati ne smiju se promatrati kao argumenti za ignoriranje depresije u ovih pacijentica," rekla je Krista Huybrechts, PhD, MS iz Odjela za farmakoepidemiologiju i farmakoekonomiju u 'Brigham and Women's Hospital' i 'Harvard Medical School'. "U nekih trudnica s teškim oblicima depresije, kod kojih su neadekvatni drugi oblici liječenja, antidepresivi mogu biti prijeko potrebni. Ali, kod mnogih drugih trudnica, nemedikamentozni oblici liječenja kao što je to psihoterapija, mogu pomoći i nisu povezani s komplikacijama kao što je to prijevremeni porođaj."

 

 

Naglasci

 

 

  • Uzimanje antidepresiva tijekom trudnoće je povezano s povišenim rizikom prijevremenog porođaja.
  • Kliničari bi trebali procijeniti različite mogućnosti liječenje depresije tijekom trudnoće. No međutim, postoje okolnosti u kojima je uporaba antidepresiva u trudnoći opravdana.

 


Ob.Gyn. News Digital Networkdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve