Datum zadnje izmjene: 01. 02. 2020.

Trudnice s depresivnim raspoloženjem izgleda da su podložnije prijevremenom nastupanju porođaja.

Studija koja je obuhvatila gotovo 1.400 trudnica afro-američkog podrijetla nižih primanja, čije su trudnoće praćene u četiri klinike u Baltimoreu, pokazuje povišeni rizik nastupanja poroda prije navršenog 37. tjedna trudnoće u skupini trudnica s depresivnim raspoloženjem.

Gotovo 13% trudnica s depresivnim simptomima porađa se prijevremeno, u usporedbi sa svega 8% trudnica bez ovih simptoma.

Ranija istraživanja ukazuju kako depresija negativno utječe na funkcije imunološkog sustava, pri čemu je povećana sklonost prema infekcijama u trudnoći, te prijevremenom porodu. Svi mehanizmi nastanka prijevremenog poroda u ovom slučaju međutim, nisu još uvijek razjašnjeni.

Sve sudionice ove studije ispunjavale su upitnik, u kojem su prije svega istraživani pojava i prisutnost osjećaja beznađa i očajanja, poremećaj spavanja i promjene apetita, kao i napadaji i krize plača. Istraživači su potom bodovali ove upitnike s 0 do 60 bodova, a broj bodova veći do 16 ukazivao je na povišeni stupanj depresivnog raspoloženja.

Tek oko 25% trudnica iz ovog istraživanja započele su s redovitim prenatalnim pregledima u prvom trimestru trudnoće, a 75% trudnica započele su s redovitim nadzorom tijekom drugog trimestra.

Nešto više od 25% žena nastavljalo je pušiti i u trudnoći, oko 7% uzimalo je alkoholna pića i 9% uživalo je neke od opojnih droga.

Najviši rizik prve epizode depresivne krize postojao je kod pacijentica starijih od 20 i mlađih od 40 godina. Većinom se radilo o prvoj trudnoći. Prijevremeni porod pogađa inače dvostruko češće trudnice afro-američkog podrijetla nego trudnice bijele rase.

Liječenje depresivnih simptoma u trudnica i posebno u skupini trudnica afro-američkog podrijetla, koje potječu iz ekonomski lošijih slojeva moglo bi rezultirati redukcijom rizika nastupanja prijevremenog poroda u ovoj populaciji.
 

Am J Epidemiol 2002; 156: 797-802

 

dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve