Datum zadnje izmjene: 14. 12. 2023.

Jedna od pet trudnica pokazuje znakove depresije još tijekom trudnoće, premda većina ne želi razgovarati o ovom problemu. Autori aktualne studije ukazuju kako je trudnoća "idealno" vrijeme za probir trudnica na depresiju budući da najveći broj trudnica redovito obavlja prenatalne preglede.

Poznato je od ranije kako žene dvostruko češće obolijevaju od depresije nego muškarci, a simptomi se obično javljaju tijekom reproduktivnog razdoblja, naglašavaju američki znanstvenici iz University of Michigan, Ann Arbor.

Jedna od ranijih studija čak zapravo pokazuje kako je učestalost depresivnih raspoloženja veća tijekom trudnoće, nego nakon rođenja djeteta, premda većina trudnica u ovo vrijeme tvrdi kako se osjeća dobro.

Studija američkih znanstvenika obuhvatila je 3.472 trudnice, kod kojih su ispitivanja vršena prosječno u 25. tjednu trudnoće.

Temeljem procjene odgovora na pitanja u probirnom testu, znanstvenici nalaze kako se čak kod 25% istraživanih trudnica u vrijeme ispitivanja registriraju znaci depresije. Do trenutka ispitivanja, 86% od ovih trudnica nisu bile uključene niti u kakav oblik liječenja depresije.

Svega 25% trudnica s znacima depresije je tijekom posljednjih 6 mjeseci bilo uključeno u bilo kakav oblik liječenja.

Također, 28% trudnica sa znacima depresije su najmanje jedan puta prije aktualne trudnoće pokazivale znake depresije.

Simptomi depresije su se vratili tijekom trudnoće kod 42% ovih trudnica. Točnije, ova skupina trudnica bila je izložena pet puta većem riziku ponovnog javljanja simptoma depresije tijekom trudnoće, u odnosu na trudnice koje nisu ranije patile od depresije.

Pojavi depresije tijekom trudnoće češće su bile izložene trudnice čije je opće zdravlje bilo lošije, one koje su prije trudnoće uzimale alkohol, kao i trudnice koje su pušile više cigareta na dan.

Rizik javljanja depresije tijekom trudnoće nije bio povezan sa starošću trudnice, njenom rasom i etničkim porijeklom.

 

J Women Health 2003 12: 000


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve