Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Žene koje imaju astmu tijekom trudnoće imaju veću vjerojatnost da dožive postpartalnu depresiju nakon porođaja, navodi se u velikom kanadskom istraživanju. Liječnici bi trebali paziti na znakove depresije kod svojih trudnih bolesnica s astmom tako da liječenje može rano početi, napisali su u znanstvenom časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice

"Znali smo da je astma općenito (izvan trudnoće) povezana s povećanim rizikom od depresije, pa smo posumnjali da bi astma tijekom trudnoće mogla povećati rizik od poremećaja nakon poroda", izjavila je glavna autorica Lucie Blais, Sveučilište Montreal. Žene s astmom trebaju biti svjesne povećanog rizika od porođajne depresije i razgovarati sa svojim liječnikom ako se osjećaju depresivno ili razmisliti o prevenciji kako bi se rizik smanjio prije porođaja. 

Da bi procijenili rizik, Blais i njezini kolege su usporedili zdravstveno stanje kod više od 35,000 trudnica s astmom i gotovo 200,000 žena bez astme, koje su u Quebecu rodile svoje bebe između 1998. i 2009. godine. U godini nakon porođaja je postotak depresije bio otprilike dvostruko veći kod žena s astmom. 

Mjesec dana nakon poroda je 0.8 posto žena s astmom bilo depresivno, u usporedbi sa 0.4 posto žena bez astme. U tri mjeseca je oko 2 posto žena s astmom imalo dijagnozu depresije u usporedbi s 1 posto žena bez astme. I s jednom godinom je oko 6 posto žena s astmom imalo postpartalnu depresiju u usporedbi s oko 3 posto žena bez astme. 

Istraživači su također razmotrili i druge zdravstvene uvjete i demografske podatke te otkrili da žene s astmom imaju veću vjerojatnost da će biti mlađe od 25 godina, živjeti u urbanim područjima i imati kronične bolesti ili poremećaje povezane s trudnoćom.  Pored toga, kod žena s astmom su bile veće stope prijevremenog porođaja, carskog reza, niske porođajne težine, slabog fetalnog rasta ili kongenitalnih malformacijija pri porođaju. 

Nakon uzimanja u obzir ovih čimbenika, uključujući povijest depresije, autori su izračunali da žene s astmom imaju 58% veću vjerojatnost od onih bez astme doživjeti postpartalnu depresiju.

Astma tijekom trudnoće i rizik poslijeporođajne depresije

Nije jasno zašto bi astma tijekom trudnoće povećala rizik od postporođajne depresije, napominju autori. Međutim, to može biti posljedica povećane anksioznosti ili stresa kod žena s astmom. Upala može također igrati ulogu. 

"Astma i depresija mogu dijeliti mehanizme upalnih procesa i / ili poteškoće u suočavanju s kroničnim bolestima, a u isto vrijeme je postati majka povezano s gomilu novih zadataka i odgovornosti", rekla je Blais.  Jedna od sedam novih majki doživljava postpartalnu depresiju, prema podacima američkog psihološkog udruženja, a kod polovice je to prva epizoda depresije.


 

IZVOR: https://bit.ly/2A4HnUZ
J Allergy Clin Immunol In Prac 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve