Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Incidencija kongenitalne hipotireoze u Irskoj više se nego udvostručila tijekom posljednjih 37 godina i nije sasvim jasno zašto. U izdanju znanstvenog časopisa Pediatrics, dr. Niamh McGrath, University College Dublin, i kolege su napisali da je prirođena hipotireoza jedan od najčešćih uzroka poteškoća u učenju. U Irskoj je u 1979. uveden probir mjerenja TSH u novorođenčadi u krvi i obavlja ga jedno središte koje nije promijenilo protokol od osnutka. 

Analizirali su podatke probira svih 1,063 novorođenčadi, od kojih su 662 bile djevojčice, s dijagnozom kongenitalne hipotireoze između 1979. i 2016. godine. Podijelivši 37-godišnje razdoblje studija u tri dijela, ustanovili su da je učestalost prirođene hipofunkcije štitnjače s 1,000 porođaja živog djeteta porasla sa 0.27 na 0.41 te na 0.65. 

Povećanje novootkrivenih slučajeva prirođene hipotireoze je uglavnom bilo kod normalne ili hiperplastične žlijezde. Dijagnostika je pokazala da je 23% slučajeva u drugom razdoblju (1992. - 2004.) nađenih kod normalne i / ili hiperplastične žlijezde porastao na 47% u trećem razdoblju (2005-2016). Nije jasno što je uzrok povećanja. Nije bilo promjena u protokolu probira, TSH je mjeren u dobi od 72 do 120 sati s gornjom granicom > 15 mU / L u krvi, instrumentaciji ili kalibraciji testa tijekom 37 godina. Osim toga, probir je proveden u relativno homogenoj bijeloj populaciji, bez značajne promjene u rasnoj i / ili etničkoj strukturi novorođenčadi. 

Jedan od čimbenika može biti povećanje postotka prijevremenih dojenčadi sa 3.9% u drugom razdoblju u odnosu na 15.4% u trećem razdoblju. Vrijeme mjerenja TSH-a bi moglo biti još jedan čimbenik, napominje autor povezanog uredništva. 

"Iako je mjerenje TSH provedeno na uzorcima prikupljenim u dobi od 72 do 120 sati života, ako je došlo do pomaka na ranije prikupljanje, čak i unutar 72 do 120 sati života tijekom 3 studijska razdoblja, moguće je da je korištenje iste gornje granice TSH od 15 mU/ L moglo dovesti do povećanog otkrivanja blažih, prijelaznih slučajeva", napisao je dr. Stephen LaFranchi iz Dječje bolnice u Portlandu, Oregon.

Kongenitalna hipotireoza u porastu

Niski unos joda u visokom broju trudnica postavlja sumnju na nedostatak joda, potencijalni uzrok koji su zabilježili autori, napominje dr. LaFranchi, koji kaže da bi autorima trebalo čestitati zbog elegantne studije te, iako postoje vjerojatno neke objašnjenja, potpuno razumijevanje povećane pojave kongenitalne hipotireoze ostaje i dalje misterij.

 

IZVOR: https://bit.ly/2QItyBX
Pediatrics 2018.
Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve