Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Fitoestrogeni, poput onih iz soje i crvene djeteline, mogu doprinijeti neželjenom povećanju težine kod nekih žena u postmenopauzi, prema novom pregledu prethodnih kliničkih ispitivanja. 

Fitoestrogeni su prirodni spojevi koji oponašaju učinke estrogena u tijelu. Dok je hormonska nadomjesna terapija i dalje najučinkovitija terapija za simptome menopauze, mnoge žene se odlučuju uzeti fitoestrogene umjesto toga, rekla je glavna autorica dr. Marija Glisić s Medicinskog centra Rotterdam u Nizozemskoj. Trenutno Europsko društvo za menopazu i andropauzu predlaže ne-hormonsko liječenje kao realnu mogućnost kod žena koje ne žele uzimati hormonsku terapiju ili kod kojih je kontraindicirana hormonska terapija, rekla je Glisić. 

Međutim, ostaje nejasno da li fitoestrogeni pomažu ili odmažu s obzirom na dobitak težine i druge tjelesne promjene koje obično prate klimakterij, napisao je tim studije u Maturitas

Za potrebe studije su Glisić i njezini kolege pregledali 23 randomizirane kontrolirane studije koje su uključile ukupno 1,880 žena u postmenopauzi. Sve studije su uspoređivale žene s fitoestrogenom ili placebom, koje su bile najmanje četiri godine u menopauzi i koje su imale redovitu prehranu te nisu pokušavale izgubiti težinu. Studije su se odvijale u Aziji, Europi i Sjevernoj i Južnoj Americi. 

Sveukupno, Glisićev tim nije pronašao nikakve veze između uzimanja dodataka fitosterona i dobitka ili gubitka težine ili bilo kakve druge promjene u mjerenjima veličine tijela, poput odnosa struk-kuk. Međutim, kada su pogledali određene podgrupe žena, bilo je nekih slabih, ali statistički značajnih razlika. Kod žena koje su već imale metaboličke probleme kao što su dijabetes, visoki krvni tlak ili visok kolesterol, one koje su uzimale fitoestrogene su završile s težinom oko 0.8 kilograma ili 1.7 kilograma više od onih na placebu. Zdrave žene na fitoestrogenima su težile oko 0.3 kg manje ili 0.6 funti, u usporedbi s onima na placebu. 

"Također, postoje neki dokazi da dodatak koji sadrži smjesu izoflavona može imati minimalan blagotvoran učinak, dok izoflavoni obogaćeni daidzeinom mogu dovesti do povećane tjelesne težine", izjavila je Glisić. Ona i njezini kolege preporučuju da žene pogledaju popis sastojaka u formulaciji izoflavona i odabiru one s najmanjom količinom daidzeina. 

Učinak biljnih estrogena na tjelesnu težinu se mijenja nakon menopauze

Trenutne studije o fitoestrogenima i tjelesnom težinom su slabe kvalitete, a većina studija koje su istraživači analizirali su objavljene 2013.godine ili ranije, dodala je Glisić. Možemo pretpostaviti da je formulacija i kakvoća sadašnjih dodataka različita u odnosu na dodatke koji su se koristili prije pet ili više godina. 

Dva autora studije su dobili potporu istraživanju od tvrtke Metagenics, Inc., kalifornijske tvrtke koja prodaje prehrambene dodatke, uključujući i pripravke fitosterona za liječenje simptoma menopauze.


 

IZVOR: https://bit.ly/2vafkj6
Maturitas 2018.Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve