Datum zadnje izmjene: 20. 09. 2019.

Fitoestrogeni je zajednički pojam za nekoliko skupina tvari biljnog podrijetla (fito), čija je zajednička karakteristika kemijska sličnost njihovih aktivnih metabolita sa ženskim spolnim hormonima estrogenima (-estrogeni).

 

Djelovanje fitoestrogena

Fitoestrogeni ispoljavaju proestrogensko i antiestrogensko djelovanje, ovisno o količina estrogena u organizmu. Ovaj estogenski učinak je oko tisuću do 10 tisuća puta manji od reakcije koju izaziva pravi estrogen. U menopauzi kada žena ima manje endogenih estrogena, aktivni metaboliti fitoestrogena zaposjedaju slobodne receptore za estrogen ispoljavajući slabo estrogensko djelovanje. Tada je i ovaj mali estrogenski učinak blagotvoran i olakšava menopauzalne tegobe.

Tijekom reproduktivnog razdoblja žene kada je razina endogenih estrogena normalna ili povišena, fitoestrogeni se natječu za estrogenska receptorska mjesta, a njihovim zaposijedanjem ne dopuštaju prirodnom estrogenu da se veže za svoje receptore. Tako je uporaba fitoestrogena u ovoj fazi života zapravo prirodna antiestrogenska terapija (smanjuju ukupni učinak estrogena). Na taj način fitoestrogeni zaustavljaju rast estrogen-ovisnih tumora.

Najnovija istraživanja pokazuju da bi povećani unos fitoestrogena mogao smanjivati sintezu estrogena kao i mijenjati omjer inaktivnih i genotoksičnih metabolita estrogena te smanjivati omjer genotoksičnih prema ukupnim metabolitima estrogena. Pozitivno djelovanje izoflavona nije ograničeno samo na estrogensko djelovanje. Postoje i istraživanja koja govore da izoflavoni povećavaju apoptozu (prirodno propadanje) stanica, inhibiraju angiogenezu (nastanak novih krvnih žila potrebnih za rast karcinoma), smanjuju nastanak slobodnih radikala kisika, smanjuju nastanak trombina i aktivaciju pločastih stanica, povećavaju aktivnost receptora lipoproteina niske gustoće, smanjuju razinu enzima 5-alfa reduktaze koja sudjeluje u prijetvorbi testosterona u daleko moćniji dihidrotestosteron.

Japanski znanstvenici su 2007. godine objavili istraživanje o utjecaju genisteina i daidzeina na endometriozu. Istraživači nalaze da je visoka razina genisteina i daidzeina u urinu povezana sa smanjenim rizikom za uznapredovalu endometriozu. Tako je u skupini s najvišom razinom izlučivanja genisteina učestalost uznapredovale endometrioze bila 79% manja, a u slučaju daidzeina 71% manja u odnosu na skupinu s najnižom razinom izlučivanja ovog izoflavona, a polimorfizam gena estrogenskog receptora može modificirati učinak genisteina. Stanovnici zapadne hemisfere konzumiraju manje od 1 mg fitoestrogena dnevno. Prosječan unos fitoestrogena u Japanu je oko 30 puta veći (gradska sredina), a ovako velike razlike u unosu izoflavona imaju za posljedicu i različit utjecaj na zdravlje.

 

Izvori fitoestrogena

Fitoestrogeni se nalaze u mahunarkama, posebice soji i proizvodima od soje, različitom sjemenju, korijenju, bobicama i cvjetovima biljaka. Razlikuje se nekoliko osnovnih skupina, izoflavoni, flavonoli, kumestani i lignani. Najvažniji izoflavoni su daidzein i genistein, a najveći sadržaj izoflavona je u sojinom zrnu, sojinim proteinima, brašnu, mlijeku i pahuljicama, dok ih u sojinom ulju i sojinom umaku gotovo i nema. Uz relativno velike količine bjelančevina, soja sadrži vrlo korisne omega-3 masne kiseline te čitav niz drugih korisnih biljnih tvari (tzv. fitonutrijenata). Soja se ubraja u vrijedne prehrambene namirnice s antikarcinogenim svojstvima i elementima koji smanjuju štetni kolesterol u krvi (LDL). Ostali izvori izoflavona su alfalfa, crvena djetelina, likviricija itd.

Drugi značajan izvor fitoestrogena su lignani, tvari koje se nalaze uglavnom u sjemenju i često su vezani uz biljna vlakna. Lignani se nalaze u hrani bogatoj vlaknima kao što su sjemenje i žitarice, a najkoncentriraniji su u sjemenju lana. Pšenica i druge žitarice gotova ne sadrže izoflavone. Pod utjecajem bakterija u probavnom traktu i lignani prelaze u bioaktivne metabolite koji, čini se, imaju slično djelovanje kao i izoflavoni. Istraživanja su pokazale da žene sa karcinomom dojke imaju niske vrijednosti ovih metabolita. Isto kao i kod izoflavona, i lignani djeluju na odnos genotoksičnih prema ukupnim metabolitima estrogena.

 

Čajevi i tinkture s fitoestrogenima

Tijekom reproduktivnog razdoblja, antiestrogenski učinak koji posjeduju neke biljke kao što su vrkuta, stolisnik, konopljika, patuljasta palma i rusomača, mogu biti od pomoći kod estrogen-ovisnih oboljenja, prije svega endometrioze i mioma.

Blagotvorno djelovanje vrkute ispoljava se kod menstrualnih tegoba, bijelog pranja, bolova u trbuhu, mioma, teškoća u pubertetu i menopauze, te sklonosti pobačaju. Čaj od vrkute priprema se od vrhom napunjene čajne žličice stolisnika na ¼ litre vode, dok se za sjedeću kupku 200 g osušene ili nekoliko pregršti svježega bilja namače tijekom noći u hladnoj vodi, a slijedeći dan otopina se podgrije i procijeđena ulije u vodu za kupanje.

Hajdučka trava ili stolisnik se koristi kod gotovo svih ženskih tegoba, kod promjena na vratu maternice, upale jajnika, neredovitih menstruacija, kod mioma, u menopauzi. Stolisnik posjeduje baktericidno, antimikrobno i antifungalno djelovanje, sprječava upalu, nadimanje, stimulira probavu i uklanja grčeve. Čaj od stolisnika se priprema se od vrhom napunjene čajne žličice stolisnika na ¼ litre vode, dok se za sjedeću kupku 100 g cijele biljke namače tijekom noći u hladnoj vodi, a slijedeći dan se otopina zagrije do ključanja, te procijeđena ulije u vodu za kupanje.

Konopljika inhibira lučenje prolaktina iz hipofize, poboljšava funkciju žutog tijela i produkciju progesterona tijekom 2. faze ciklusa, i na taj način uravnotežuje odnos između estrogena i progesterona. Neprikladno povećano lučenje prolaktina može biti značajan čimbenik kod bolne napetosti u dojkama, kao i ostalih simptoma PMS-a. Konopljika povećava produkciju LH i blago inhibira otpuštanje FSH, što također rezultira promjenom omjera estrogen/progesteron u korist progesterona. Ovo povećanje razine progesterona je indirektno i različito je od djelovanja ostalih fitoestrogena koji se izravno vežu na estrogenske receptore. U medicinske svrhe koristi se plod koji utječe na hormonsku funkciju te se stoga najviše koristi kod menstruacijskih problema. Preparati konopljike su se u Njemačkoj rabili i bili na raspolaganju još od 1950.-tih. Preporučena dnevna doza je 3 x 40 mg dnevno.

Antiestrogensko djelovanje patuljaste palme temelji se na prisustvu obilja fitosterola, što potkrjepljuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Tijekom 1960.-ih godina znanstvenici su pronašli relativno visoku koncentraciju slobodnih i vezanih sitosterola u sušenim bobicama. Različiti biljni ekstrakti kao i čisti ß-sitosterol koji je također izoliran, pokazuju estrogensko ili antiestrogensko djelovanje, ali i antiandrogensko djelovanje jer liposteroli iz ekstrakta smanjuju tkivnu pohranu i testosterona i DHT za više od 40%. Opisani su i antiinflamatorni i antiedematozni učinak. Preparat ne treba uzimati na prazan želudac jer može izazvati mučninu. Preporučena dnevna doza kod mioma je 160 mg dnevno (1 kapsula/dan komercijalnog pripravka), kod benigne hiperplazije prostate doza iznosi 3x1 kapsula/dan. Druge indikacije za primjenu ekstrakta patuljaste palme u ginekologiji su, prema preporukama objavljenim na stranicama Mayo Clinic, hormonska neravnoteža, dismenoreja, ciste na jajnicima, PCOS, bolesti maternice i vagine i drugi problemi reproduktivnih organa.

Rusomača ili pastirska torbica pomaže kod svih vrsta krvarenja, primjerice krvarenja iz nosa, želuca, crijeva, neredovitih i obilnih menstrualnih krvarenja. Kod jakih menstrualnih krvarenja piju se dvije šalice oparenog čaja (na jednu šalicu ide puna čajna žličica rusomače) osam do deset dana prije menstruacije. Ovaj čaj izvrstan je i za reguliranje menstruacije u pubertetu. U slučaju jakih krvarenja od pomoći može biti tinktura rusomače, od koje se uzima petnaest kapi tinkture u malo vode, tri puta dnevno, za vrijeme menstruacije. U prijelaznom razdoblji i u menopauzi, pučki travari savjetuju da bi svaka žena trebala bi piti dnevno dvije šalice čaja od rusomače kroz četiri tjedna, zatim napraviti pauzu od tri tjedna i tada ciklus ponoviti.


Opisana djelovanja biljka rezultat su iskustva žena i dio samopomoći u okviru pučke medicine. Jednim dijelom ih potkrjepljuju farmaceutska istraživanja, ali do sada nisu ispitana u kontroliranim istraživanjima, pa preporuke treba uzeti s dozom odmaka.

 

 

dr. Vesna Harni

Galerija fotografija

Fitoestrogeni
Fitoestrogeni
Fitoestrogeni
Fitoestrogeni
Fitoestrogeni
Fitoestrogeni
 

Povezane teme