Prehrana i ginekološka oboljenja
Predmet mnogih znanstvenih istraživanja unatrag tridesetak godina je povezanost prehrane i nastanka različitih bolesti i tumora, osobito u ginekološkom području. Ova istraživanja potaknuta su prije svega zemljopisnim razlikama u obolijevanju od različitih tumora i drugih bolesti. Uočena je ogromna razlika u nastanku različitih oboljenju između industrijski razvijenih dijelova svijeta i područja nenarušene prirode. Rezultati ovih istraživanja ni u kojem slučaju ne isključuju biološke i genetske čimbenike, odnosno obiteljsko naslijeđe, ali u posebne čimbenike rizika svrstavaju pušenje, atmosferska onečišćenja i nezdravu prehranu.
Posljedice zapadnjačkog načina prehrane, pretjeranog unosa prerađenih i rafiniranih namirnica, te previše masnih tvari su povećanje broja oboljelih od tumora, osobito kad je riječ o raku dojke, raku debelog crijeva i raku prostate, kao i veća učestalost bolesti poput pretilosti, ateroskleroze, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i osteoporoze. Prekomjerna tjelesna težina igra ogromnu ulogu i u nastanku estrogen-ovisnih oboljenja u žena, s obzirom da masno tkivo sa svojim aromatazama, enzimima koji u kemijskim reakcijama aromatizacije dovode do nastanka viška kako estrogena tako i androgena, igra ulogu dodatnog endokrinog organa.
Tipična estrogen-ovisna oboljenja u žena su PMS, endometrioza, miom, hiperplazija endometrija, rak maternične sluznice i rak dojke. U nastanku ovih oboljenja najvažniju ulogu igra relativni ili apsolutni višak estrogena ili estrogenska dominacija u odnosu na druge spolne hormone, a prije svega progesteron. U nastanku hormonske neravnoteže i estrogenske dominacije važnu ulogu igra i pravilan metabolizam i izlučivanje estrogena, pa se valja brinuti i o pravilnoj funkciji jetre i bubrega, dovoljnom unosu tekućine i balastnih tvari za bolje izlučivanje (štetnih) metabolita, uz održavanje normalne tjelesne težine (BMI <25) neovisno o životnoj dobi.
Ponekada je važno slijediti vegetarijansku prehranu, a tijekom prijelaznog razdoblja i u menopauzi odabranom prehranom smanjujemo prirodne tegobe. U nastanku nekih ginekoloških oboljenja prevladava aktivacija osobitih tvari, poput prostaglandina i upalnih citokina kod dismenoreje, PMS-a ili endometrioze. Otuda je važno naučiti što je vegetarijanska kuhinja i što su eikozanoidi, te kako pomoći u regulaciji tih tvari.
Proučavajući namirnice koje prevladavaju u područjima s malom učestalosti pojave tumora, znanstvenici sve više skreću pozornost na sastojke hrane koji ostvaruju zaštitni učinak u odnosu na nastanak različitih bolesti. Danas se dva načina prehrane smatraju najboljom zaštitom od zloćudnih bolesti. To su mediteranska kuhinja i dalekoistočna kuhinja.
Učinak prehrane na smanjenje rizika za tumore ovisi o sadržaju antioksidansa koji štite stanice od učinka slobodnih radikala, kao i o sadržaju biljnih vlakana koja potiču probavu i odstranjivanje otpadnih tvari iz tijela.
Zdrava prehrana
Osnovna pravila zdrave prehrane su:
- Smanjiti količinu i kalorijsku vrijednost obroka.
- Povećati broj obroka, odnosno jesti manje, ali češće.
- Svaki dan jesti što raznovrsniju hranu.
- Crveno meso zamijeniti ribom i mesom peradi.
- Smanjiti ukupnu količinu mesa i mesnih prerađevina na jelovniku. Uzimati što manje soli i slanih namirnica.
- U svako doba godine jesti mnogo voća i povrća, a svakodnevno nastojati pojesti i malo orašastih plodova.
- Voće, povrće i žitarice trebaju biti glavne namirnice u prehrani.
- Ne zaboravite piti mnogo negazirane tekućine.
- Izbaciti životinjske masnoće, a hranu pripremati isključivo na maslinovom ulju.
Namirnice koje treba izbjegavati:
- crveno meso, salame, kobasice, paštete i jaja:
sadrže masnoće koje povećavaju količinu estrogena u krvi, smatra se da estrogeni potiču nastanak nekih ("estrogen-ovisnih") tumora - tjesteninu od bijelog brašna i ljuštenu, glaziranu (bijelu) rižu:
za razliku od cjelovitih namirnica, ne osiguravaju vlakna koja su potrebna za odstranjenje štetnih tvari iz organizma - bijeli kruh i slatkiše:
šećeri i bijelo brašno, koji se odmah apsorbiraju iz crijeva, izazivaju nagli porast koncentracije šećera u krvi i debljaju - alkohol i slatka pića:
debljaju
Pravilna prehrana jača obrambeni sustav, pa postajemo jači i otporniji na bolesti. Mentalno bolje funkcioniramo i emocionalno smo zadovoljniji. Smanjuje se rizik od kroničnih zdravstvenih problema, rizik obolijevanja od estrogen-ovisnih bolesti te karcinoma. Hraniti se pravilno znači zadovoljiti sve potrebe našeg organizma za energijom i tvarima koje su nužne za održavanje vitalnosti.
dr. Vesna Harni