Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Redovito korištenje fitoestrogena - biljnih estrogena koji se nalaze u povrću i voću, može sniziti rizik obolijevanja od raka endometrija u nekih žena.

Ranije studije dobro dokumentiraju negativni utjecaj terapije estrogenima na razvitak hormonski ovisnih tumora, tako i raka sluznice maternice. Za razliku od sintetskih estrogena, biljne tvari s estrogenskim učinkom - fitoestrogeni, obzirom na veoma nizak estrogenski učinak, vezujući se za estrogenske receptor zapravo snižavaju estrogenski utjecaj u organizmu, a vrlo često snižavaju i razinu endogenih estrogena (zapravo antiestrogensko djelovanje).

Znanstvenici iz Northern California Cancer Center, Unio City objavljuju prvu analitičku epidemiološku studiju koja kvantificira unos specifičnih fitoestrogena i određuje njihovu ulogu u nastanku raka endometrija.

Ispitanice čija je prehrana sadržavala najveće količine fitoestrogena izoflavona i lignana imale su gotovo prepolovljen rizik nastanka raka endometrija: rizik je bio snižen za 42% kod visokih razina izoflavona i 32% kod visokih razina liganana u odnosu na ispitanice čija je prehrana sadržavala najniže količine ovih fitoestrogena.

Sniženje rizika obolijevanja od raka endometrija bilo je posebno zabilježeno kod visokih razina dviju velikih skupina izoflavona u serumu: genisteina i daidzeina. Kod lignana je najznačajnija tvar bila secoisolariciresinol. Ovaj pad javljanja raka sluznice maternice osobito je bio izražen kod postmenopauzalnih pacijentica čija je prehrana obilovala unosom izoflavona i lignana.

Premda je broj pacijentica s prekomjernom tjelesnom težinom u ovom ispitivanju bio malen, rezultati ukazuju kako ove pacijentice spadaju u onu grupu žena koje unose najmanje količine izoflavona i lignana u prehrani, te su najrizičnije za obolijevanje od raka sluznice maternice.

Američki znanstvenici smatraju da je došlo vrijeme za opće preporuke uzimanja balansirane dijete koja uključuje značajne količine namirnica bogatih fitoestrogenima, osobito kada su u pitanju postmenopauzalne pacijentice, te pacijentice s prekomjernom tjelesnom težinom. Ovo dakako nije isto što i uzimanje suplemenata fitoestrogena u formi tableta, što još uvijek nije dovoljno ispitano.

Inače, fitoestrogeni - izoflavonoidi i lignani, nazvani tako zbog strukture i djelovanja koji su slični estrogenim hormonima, nalaze se već niz godina u središtu zanimanja znanstvenika. Pretpostavlja se kako posjeduju zaštitno djelovanje u nastanku hormonski ovisnih vrsta raka (dojka, prostata, sluznica maternice).

Izoflavonoidi se nalaze u raznim mahunarkama, pri čemu soja nadaleko prednjači. Lignani su veoma rasprostranjeni u biljnom svijetu: najviše ih ima u lanenim sjemenkama, pšeničnim klicama, raži, te drugom povrću i voću. Izoflavonoidi i lignani se nakon modifikacije u debelom crijevu resorbiraju i prerađuju u jetrima, a njihovi razgradni produkti se mogu određivati u urinu.

Stupanj izlučivanja urinom korelira s unosom izoflavonoida i lignana, a dosadašnje studije potvrđuju kako visoka koncentracija fitoestrogena i njihovih metabolita u urinu korelira s niskim rizikom nastanka raka dojke.

Obzirom da je estrogenska ekspozicija jedan od odlučujućih rizičnih faktora u nastanku tumora dojke, fitoestrogeni predstavljaju osobito interesantnu grupu sekundarnih biljnih tvari u prevenciji raka dojke

 

J Natl Cancer Inst 2003; 95: 1158-1164.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve