Datum zadnje izmjene: 29. 01. 2020.

Žene koje boluju od hipotireoze - smanjene funkcije štitnjače, rjeđe obolijevaju od raka dojke u usporedbi sa ženama normalne funkcije štitnjače.

Prije više od stotinu godina u liječenju raka dojke korišteni su ekstrakti štitnjače. Kasnija ispitivanja su pokazala da jedan od hormona štitnjače koji cirkulira krvlju, smanjuje rast tumorskih stanica dojke, a istraživanja na životinjama su potvrdila da žljezdane stanice dojke reagiraju na hormone štitnjače.

Dosadašnja populacijska ispitivanja donijela su određene kontroverzne stavove glede hormona štitnjače i dojke. Japanski znanstvenici su tako utvrdili da pacijentice s tireoiditisom - upalnom bolesti štitnjače koju karakterizira povišena razina hormona štitnjače, imaju veću pojavnost raka dojke. Drugi istraživači su pokazali da povišene razine hormona štitnjače djeluju zaštitno u odnosu na razvitak raka dojke.

Kako bi razjasnili povezanost hipotireoze i raka dojke, američki znanstvenici sa Sveučilišta u Texasu (Anderson Cancer Center, Houston) ispitivali su povijesti bolesti 1.146 ispitanica oboljelih od raka dojke i 1.088 zdravih žena.

Rezultati istraživanja su pokazali da su ispitanice s primarnom hipotireozom imale 61% manji rizik obolijevanja od raka dojke. S druge strane, pacijentice oboljele od raka dojke imale su 57% manji rizik obolijevanja od hipotireoze u usporedbi sa zdravim ženama.

Patohistološka analiza je pokazala da je rak dojke kod pacijentica s hipotireozom obično dijagnosticiran ranije i bio manje veličine.

Autori ispitivanja vjeruju da se ova potvrđena veza između smanjene funkcije štitnjače i raka dojke ostvaruje vjerojatno biološkim učinkom hormona trijodtironina - T3 na staničnoj razini. U pronalasku novih preventivnih i terapijskih postupaka trebale bi pomoći daljnja istraživanja regulacije hormona štitnjače i intracelularne koncentracije joda.


Cancer 2005; 103 (6)


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve