Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Nova studija iz Kine potvrđuje da žene sa supkliničkom hipotireozom, kao i autoimunom bolesti štitnjače imaju povećan rizik za pobačaj između 4. i 8. tjedna trudnoće. Pored toga, žene koje su imale obadvije dijagnoze imala se pobačaj u ranijoj gestacijskoj dobi u usporedbi s općom populacijom.

Rezultati podržavaju trenutne preporuke Američkog udruženja za štitnjaču. "Endokrinolozi su agresivniji u propisivanju hormona štitnjače levotiroksina, ženama s poviješću pobačaja i prisutnim protutijelima štitnjače," objasnio je Christian Nasr, MD, medicinski direktor Centra za štitnjaču na Cleveland Clinic u Ohiju. "Američko društvo za štitnjaču također sugerira specifične vrijednosti hormona TSH, koji kontrolira funkciju štitnjače, za svako tromjesečje trudnoće," nastavio je dr Nasr, koji nije sudjelovao u izradi studije.

Haixia Liu, MD, iz Prve bolnice Kineskog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Shenyangu, i njegovi kolege objavili su rezultate svoje kohortne studije u znanstvenom časopisu "Thyroid". Studija je dizajnirana za procjenu povezanosti subkliničkih abnormalnosti štitnjače i rizika za pobačaj tijekom prvih tjedana trudnoće.

Istraživanjem su obuhvaćeno 3,315 zdravih žena iz regija s dovoljnom količinom joda. Iz studije su isključene žene koje su imeale visoki rizik za bolesti štitnjače.

Izolirana autoimuna bolest štitnjače s normalnim razinama hormona štitnjače povisuje rizik za pobačaj za 5,7%, dok je kombinacija supkliničke hipotireoze u trudnoći i autoimune bolesti štitnjača povećavala rizik za pobačaj za 10,0%.

Među onim ženama koje su imale pobačaj, pobačaj je događao u 6,5 ± 0,9 tjednu trudnoće kod žena sa supkliničkom hipotireozom, i u 8,2 ± 2,1 tjednu trudnoće u zdravih žena s izoliranim pozitivnim nalazom antitijela peroksidaze štitnjače.

"Rezultati nisu iznenađujući. Ovo je bila veća skupina žena kod kojih je rađen probir i koje su prospektivno praćene. Takvo istraživanje može biti nemoralno u SAD-u, obzirom na trenutne spoznaje, jer smo već započeli supstitucijsku terapiju s levotiroksinom kod žena sa supkliničkom hipotireozom ili povišenim antitijelima," objasnio je Dr. Nasr.

Rezultati su također sukladni s prethodnim studijama koje su pronašle povećane stope gubitka trudnoće u žena koje su imale pozitivna antitijela štitnjače i razinu TSH ispod 2,4 mIU/ L. Autori navode, da je razina antitijela štitnjače veća između 4.-8. tjedna trudnoće nego u drugim razdobljima trudnoće, što je normalno jer je imunosupresija u trudnoći najmanje izražena u ovom trenutku. Prethodne studije su pokazale poboljšanje ishoda trudnoće kod trudnica s povišenim antitijelima štitnjače, kada se daje levotiroksin.

Trudnice iz aktualne studije nisu liječene levotiroksinom.

 

 

Thyroid. 2014;24:1642-1649.dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve