Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Majke s reumatoidnim artritisom (RA) i one s pretkliničkim stadijem bolesti imaju veću vjerojatnost da će roditi prerano i to nešto lakšu djecu nego trudnice koje nemaju reumatoidni artritis, pokazuju rezultati velike danske studije objavljene 13. studenog u Arthritis & Rheumatology.

Iako su prethodna istraživanja ispitivala utjecaj reumatske bolesti majki u trudnoći, niti jedna nije bilo usmjereno isključivo na RA.

Da bi riješili ove nedoumice, Ane Rom, MPH, iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu u Danskoj, i kolege su analizirali podatke iz nacionalnog registra za 1.917.723 jednoplodnih trudnoća djece rođenih između 1977 i 2008, od kojih su 2.101 bili izloženi majčinom RA i 11.455 s pretkliničkim aspektima bolesti.

Rezultati su pokazali da je izloženost majčinog RA i pretkliničkog RA povećao rizik za prijevremeni porod faktorom od 1,48 (porast rizika za 48%). Model je bio prilagođen životnoj dobi, obrazovanju, paritetu, godini rođenja, i očevom RA za kojeg nije utvrđeno da je faktor rizika (OR, 1,32; 95% CI, 1,07-1,64).

"Opstetričari bi trebali biti svjesni povećanog rizika za prijevremeni porod kod žena s RA i kod onih s pretkliničkim znakovima bolesti" naglasila je doktorica Rim u časopisu. Istraživači su otkrili neznatno smanjenje prosječne porođajne težine od -87,04 g kod majki s reumatoidnim artirtisom i -46,65 kod majki s pretkliničkom oblikom RA; kao i težine posteljice za -13,45 kod RA i -4,61g za pretklinički RA.

"Svi pokazatelji smanjenog fetalnog rasta ne mogu se sa sigurnošću objasniti većim dijelom djelovanjem RA. Međutim, razlike u porođajnoj težini, duljini novorođenčeta i težini placente su ostale statistički značajne nakon prilagodbe za gestacijsku dob sugerirajući da je učinak RA i dalje postoji," navode autori.

Ostali pokazatelji fetalnog rasta nisu bili pod utjecajem RA i pretkliničkih RA, uključujući duljinu novorođenčeta, opseg glave i opseg abdomena.

Osvrćući se na potencijalne mehanizme koji bi mogli stajati iza tih rezultata, autori pretpostavljaju da "majčinski RA može utjecati na fetalni rast, bilo kroz rast fetusa u vezi s učinkom RA ili zbog utjecaja RA u vezi s genetskim faktorima ili zbog lijekova koje uzimaju tijekom trudnoće."

Međutim, oni su također imali na umu da se smanjenje fetalne veličine može pripisati dijelom i kraćim trajanjem trudnoće i da je nedostatak učinka očinskog RA ukazivao na nedostatak genetskog faktora. Također, sličnost u ishodima kod majki s RA (računajući da uzimaju lijekove tijekom trudnoće) i onih s pretkliničkim bolesti (gdje RA još nije dijagnosticiran) upućuje protiv velikog negativnog terapijskog učinka.

Osim toga, moguće je da određeni tretmani za RA može biti korisni za fetus.

"Stručnjaci za trudnoću s RA, kao što su dr. Eliza Chakravarty i dr. Megan Clowse su nagađali da liječenje bolesnih žena antireumatskim lijekovima za kontrolu RA tijekom trudnoće može smanjiti učestalost niske porođajne težine bebe," izjavio je Brian Kaye, doktor medicine, uz napomenu da reumatolozi tradicionalno uskrate ženama lijekove tijekom trudnoće zbog zabrinutosti u vezi potencijalnih negativnih učinaka na fetus.

"Koliko ja znam, ne postoji studija koja bi pratila ishode trudnoće kod žena koje su uzimale antireumatske lijekove," dodao je doktor Kaye. Dr. Kaye je klinički profesor medicine na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco; pomoćni profesor na University Touro Kaliforniji; a diplomirao je ireumatologiju na Sutter East Bay Medical Foundation u Berkeleyu, Kalifornija.

"Iako postoji više istraživanja koja su proučavala vezu između majčinog RA i ishoda trudnoće, ohrabrujuće je da je nađeno samo malo smanjenje fetalnog rasta kod većine djece koje ne bi trebalo imati značajnijeg utjecaja na ishod trudnoće i zdravlje djece," naglasili su znanstvenici.

 

 

Arthritis. Objavljeno online 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve