Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Geni djece mogli bi povećati rizik za reumatoidni artritis kod majki, pokazuje nova studija.

Otkriće bi moglo uputiti žene koje planiraju trudnoću da obrate pažnju na bolesti koje postoje u partnerovoj obitelji. "Mogli biste pitati partnera o njegovoj genetskoj podlozi," rekla je Giovanna Cruz, studentica na Sveučilištu u Kaliforniji, Berkeley. "Uobičajeno se bračni drug ne smatra članom porodice", rekla je Cruz. Međutim, fetalni mikrohimerizam kod kojeg mali broj fetalnih stanica cirkulira u majčinom tijelu može trajati nekoliko desetljeća kod nekih žena.

Cruz je predstavila studiju u Američkom društvu za genetiku na Godišnjem sastanku 2014.g.

Prethodna su istraživanja reumatoidni artritis povezivala s raznim genetskim i čimbenicima okoliša, uključujući i način života te prijašnje infekcije.

Neki su dijelovi imunološkog sustava gena HLA-DRB1, poznati kao zajednički epitopi alela, povezani s reumatoidnim artritisom. Humani leukocitni antigen (HLA) geni su uključeni u imunološki sustav na taj način da služe za razlikovanje vlastitih stanica od stranih.

Žene imaju 3 puta veću vjerojatnost za razvoj reumatoidnog artritisa od muškaraca, a do razbolijevanja dolazi najčešće u 40-im i 50-im godina. To ukazuje da čimbenici vezani uz trudnoću mogu utjecati na bolest, rekla je Cruz.

Cruz i njeni kolege su analizirali gene majki i njihove djece sa i bez zajedničkog epitopa ili drugih oblika HLA gena koji su povezani s rizikom za reumatoidni artritis.

Znanstvenici su do sada uključili 300 majki s reumatoidnim artritisom, 550 njihove djece i 200 očeva te djece.Kontrolna skupina se sastojala od 300 majki bez reumatoidnog artritisa, 530 djece i 260 njihovih očeva.

Nakon što su napravili podjelu, majke pozitivne djece na zajedničke epitope su imale značajno povećan rizik za reumatoidni artritis ako je majka bila negativna na zajednički epitop ( [OR], 2,56; 95% interval pouzdanosti [CI], 1,43-4,58), ali ne i ako je majka bila pozitivna na zajednički epitop (OR 1,48; 95% CI, 0,83-2,62).

Istraživači su otkrili da porijeklo, paritet i primanje transfuzije nisu utjecali na rezultate.

Rezultati pokazuju da kod žena, osim vlastitog genetskog rizika za reumatoidni artritis, postoji rizik povezan s rođenjem djeteta s određenim visokorizičnim alelom.

Čak i trudnoća koja ne dođe do termina može povećati majčin rizik za reumatoidni artritis, rekla je koautor studije Lisa Barcellos, doktor medicine, izvanredni profesor epidemiologije na Sveučilištu u Kaliforniji, Berkeley.

Jedna od teorija koja objašnjava ovaj fenomen je da imunološki sustav žene prepoznaje proteine koje proizvodi fetus i zabunom shvati zaostale fetalne stanice kao prijetnju što onda uzrokuje imunološku reakciju i simptome reumatoidnog artritisa, rekla je Cruz.

Nalaz može utjecati na početak određivanja liječenja, rekla je koautor Lindsey Criswell, doktor medicine, šef reumatologije na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco. "Postoji tendencija da se intervenira sve ranije i ranije u reumatologiji," rekla je za Medscape Medical News.

Znanstvenici planiraju provesti multigeneracijsku genetsku analizu koja bi uključivala majke pacijenata s reumatoidnim artritisom te istražila ulogu HLA-kodiranih proteina i mikrohimerizma. Oni također žele proširiti populaciju svojih bolesnica s drugim etničkim skupinama; sve žene u ovoj studiji bili su bjelkinje.

Ovi rezultati bi mogli pomoći u razumijevanju nastanka reumatoidnog artritisa kod epitop negativnih žena, rekla je Lina Diaz-Gallo, doktor medicine (Karolinska Institute, Stockholm), koja nije bila uključena u studiju.

Pacijenti koji su negativni na zajednički epitop općenito razvijaju manje teški oblik reumatoidnog artritisa i manje se istraživanja radi s tim ženama, rekla je za Medscape Medical News .

Dodala je da je studija nametnula pitanje da li bi liječenje trebalo započeti prije nego što bolesnice razviju simptome.

 

 

 

American Society of Human Genetics (ASHG) 2014 Godišnji sastanak: Sažetak 394.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve