Datum zadnje izmjene: 12. 01. 2020.

Žene koje su imale preeklampsiju u trudnoći imaju više od tri puta veći rizik za demenciju kasnije u životu nego žene koje ne prolaze ovu komplikaciju trudnoće, kažu istraživači. Vodeći uzrok prijevremenog poroda, preeklampsija, koja se javlja u 2 do 10 posto trudnoća, obično nakon 20 tjedana trudnoće. 

Na temelju podataka za više od 1 milijuna žena u Danskoj su istraživači otkrili da je najveći povećani rizik za razvoj vaskularne demencije kod žene s poviješću preeklampsije. Rizik za Alzheimerovu bolest je bio samo malo viši nego kod žena bez povijesti preeklampsije. 

Već su prijašnja istraživanja povezala preeklampsiju s kognitivnim oštećenjem i promjenama mozga u roku od godine dana od trudnoće, navodi tim u studiji u liječničkom glasilu The British Medical Journal. Žene koje prođu kroz preeklampsiju također imaju veći rizik od kasnijih srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije i dijabetesa, dodali su. "Dobili smo dovoljno dokaza da utjecaj preeklampsije na zdravlje žena nije ograničen samo na trudnoću", izjavila je glavni autor studije Heather Boyd iz Statens Serum Insitut u Kopenhagenu. 

"Sada znamo da preeklampsiju treba smatrati markerom za povećan rizik vaskularnog morbiditeta kasnije u životu, a svijest o tome se poboljšava - u svojim najnovijim smjernicama i Američko društvo kardiologa i Europsko društvo za kardiologiju uključuju izjave o razmatranju povijesti komplikacija trudnoće pri procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti ", izjavila je Boyd. 

Kako bi ispitali veze između preeklampsije i demencije, istraživači su koristili podatke iz nacionalnog registra kako bi izdvojili 1.178.005 žena koje su rodile u Danskoj između 1978. i 2015. godine, od kojih je nešto više od četiri posto imalo iskustvo preeklampsije tijekom jedne ili više trudnoća. Pratili su žene prosječno 21 godinu. Čak i nakon prilagodbe za druge čimbenike koji mogu utjecati na rizik od demencije, uključujući bolesti srca i dijabetes, istraživači su otkrili da je rizik za kasni početak vaskularne demencije (nakon 65 godina) bio 6,5 puta veći među onima koje su imale povijest preeklampsije. 

Žene s poviješću preeklampsije su imale dvostruko veći rizik od rane početne demencije u usporedbi s onima bez povijesti. Imale su i 50 posto veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i 40 posto veći rizik od drugih nespecifičnih demencija. 

Povijest rekurentne preeklampsije u više od jedne trudnoće je bila još snažnije povezana s demencijom nego kada se dogodila u samo jednoj trudnoći.

Preeklampsija je povezana s kasnijom demencijom

"Još uvijek ne znamo kako prepoznati žene s poviješću preeklampsije koje imaju najveći rizik od kardiovaskularnih bolesti", istaknula je Boyd. "Tražiti od kardiologa da redovito pregledava sve žene s poviješću preeklampsije cijeli života je pretjerano i ne bi baš oduševilo zdravstveni sustav."  Ona preporučuje da se žene, koje su imale tešku preeklampsiju, posebno rani početak preeklampsije ili preeklampsiju s krvnožilnim komplikacijama, trebaju barem redovito pratiti kod internista. 

"Sigurno je da sve žene koje su imale preeklampsiju trebaju imati dobru primarnu skrb", izjavila je dr. Eliza Miller, neurologica u medicinskom centru Irving u New Yorku, Columbia University, koja nije bila uključena u studiju. 

"Liječnici moraju biti svjesni da je preeklampsija stvarno važan dio ženske medicinske povijesti i svi bi liječnici trebali pitati svoje pacijentice o preeklampsiji, iako još uvijek ne znamo postoji li određena terapija koju bismo trebali preporučiti, kao što je korištenje aspirina ili lijekova protiv kolesterola", rekla je u telefonskom razgovoru. 

U pratećem komentaru, dr. Joel Ray sa Sveučilišta u Torontu je napisala da je studija "omogućila definirati vaskularnu demenciju kao stanje nalik moždanom udaru, a kognitivni poremećaji predstavljaju dominantnu manifestaciju. Prema tome bi se vaskularna demencija mogla spriječiti kod žena s prethodnom preeklampsijom dobrom kontrolom krvnog tlaka, lipida i glukoze.  Ono što sada moramo shvatiti jest da preeklampsija uzrokuje vaskularna oštećenja koja su dovoljno velika da imaju trajne posljedice. Ili da je preeklampsija predispozicija za vaskularnu disfunkciju", izjavila je Boyd.


 

IZVOR: https://bit.ly/2Rt3Hxd i https://bit.ly/2QaAtmA
BMJ 2018.Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve