Datum zadnje izmjene: 09. 05. 2022.


Novo istraživanje pokazalo je da trudnice koje su redovito konzumirale mlijeko ili jogurt s probioticima, imaju manju vjerojatnost razvoja preeklampsije.

Među više od 33,000 Norvežanki koje su rodile tijekom proteklih 6 godina, one koje su tijekom trudnoće svakodnevno konzumirale mlijeko ili jogurt s probioticima, imale su stopu preeklampsije 4.1%, u usporedbi s 5.6% u žena koje nisu jele probiotičku hranu.

Nakon što su istraživači uzeli u obzir tjelesnu težinu, obrazovanje i naviku pušenja, korisnice probiotika i dalje su imale 20% manji rizik preeklampsije.

"Nema dokazanog načina za sprječavanje preeklampsije, a novo otkriće ne znači niti da probiotici čine čuda", navode autori iz Instituta za javno zdravstvo u Oslu.

"Rezultati jedino ukazuju na povezanost unošenja veće količine probiotika i nižeg rizika preeklampsije, a ta bi veza trebala biti istražena u budućim studijama. "

Sadašnje spoznaje, objavljene u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology, nastale su sudjelovanjem žena u velikoj norveškoj studiji o zdravlju majke i djeteta. Tijekom trudnoće, žene su popunjavale ankete koje su uključivale pitanja o tome koliko često koriste mlijeko ili jogurt s probioticima.

"20% niži rizik razvoja preeklampsije u žena koje su konzumirale probiotike, skromna je razlika", zaključuje autorski tim. Ona jeste važna, jer ukazuje na novo područje istraživanja, ali pitanje je mogu li probiotici napraviti razliku u riziku od preeklampsije.

Za sada se ne može tvrditi da će trudnice dodatkom probiotika u prehranu moći spriječiti preeklampsiju.

 

 

Am J Epidemiol 2011

  Novosti - Sve