Datum zadnje izmjene: 12. 04. 2024.


Fetalna izloženost preeklampsiji, a posebno teškom obliku bolesti, može povećati rizik za spektar autističnih poremećaja (ASD - autism spectrum disorder) i zaostalost u razvoju (DD - developmental delay), pokazuje velika populacijska studija. Rezultati iz Northern California–based Childhood Autism Risks from Genetics and the Environment (CHARGE) studije pokazuju da je izloženost preeklampsiji u maternici bila povezana s više nego dvostrukim povećanjem rizika za ASD i više od pet puta povećanim rizikom za DD, u usporedbi s neizloženošću.

"S obzirom da je preeklampsija češća kod žena koje su pretile, koje imaju dijabetes ili kroničnu hipertenziju, naši rezultati pružaju još jedan dokaz koji podupire savjete ženama za poboljšanje njihovog metaboličkog zdravlja kroz zdravu prehranu, vježbanje i medicinsku skrb prije začeća i tijekom trudnoće," izjavila je dr. Cheryl K. Walker, sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis, MIND Institute, u Sacramentu. "To je ogroman javnozdravstveni imperativ s obzirom da je više od polovice trudnica u Sjedinjenim Državama prekomjerne težine ili pretilo," rekla je.

Analiza je uključila 1,061 djece iz jednoplodnih trudnoća, uključujući i 517 s ASD-om, 194 s DD i 350 djece tipičnog razvoja (TD - typically developing) . Kod djece s ASD-om, 7,7% su bili izloženi preeklampsiji u usporedbi s 5,1% djece s DD i 3,7% TD djece. Nakon prilagodbe za majčino obrazovanje, paritet i pretilost prije trudnoće, prilagođeni omjer (AOR) za ASD kod izlaganja preeklampsiji je 2,36. Kada je analiza bila ograničena na žene s teškom preeklampsijom koja je potvrđena u medicinskoj dokumentaciji, AOR je bio 2,29 za ASD i 5,49 za DD. "Preeklampsija je bila povezana s DD prvenstveno u teškim oblicima koji su uključivali insuficijenciju posteljice", zaključili su autori. "Preeklampsija može izazvati insuficijentni neurorazvoj preko posteljice, majčinim i fetalnim fiziološkim mehanizmima" izjavili su. Većina prethodnih studija o preeklampsiji kao čimbeniku rizika za autizam su male i dale su "različite rezultate", rekla je dr Walker. "Raznolikost detalja u CHARGE studiji nam je omogućilo detaljno ispitati ovu temu."

"Iako pojedinačna istraživanja ne mogu potvrditi uzročnost, kumulativni dokazi podržavaju napore da se smanji preeklampsija i poboljša neonatalni ishod," navode autori. Optimiziranje metaboličkog zdravlja prije i tijekom trudnoće "može poboljšati placentnu perfuziju", dodali su. "Liječenje majki niskim dozama aspirina je pokazalo skromnu korist, a upotreba statina nagovješćuje njihovu sposobnost smanjivanja angiogenetske patogeneze, ozljede endotela, oksidativnog stresa i mehanizama upala upletenih u patogenezu preeklampsije. Dublje razumijevanje tih složenih etioloških puteva će imati kliničku korist i u vođenju trudnoća i terminu porođaja kod žena s preeklampsijom, " zaključuju autori.

 

JAMA Pediatr. 2014.

Poliklinika Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve