Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


Metformin smanjuje razinu toksina involviranih u nastanak preeklampsije i istodobno potpomaže cijeljenje krvnih žila omentuma, objavili su znanstvenici iz Australije.

Nakon što je sigurnost primjene lijeka, koji se uobičajeno koristi u liječenju dijabetesa tip 2, upravo istražena tijekom trudnoće, vodeći autor istraživanja Dr. Fiona Brownfoot rekla je da su klinička istraživanja učinovitosti metformina u prevenciji i liječenju preeklampsije "opravdani". Rezultati su objavljeni u internetskom izdanju znanstvenog časopisa 'American Journal of Obstetrics and Gynecology'.

Preeklampsiju obilježava povećana razina solubilnog receptora za vaskularni endotelni faktor rasta i solubilni endoglin, toksina koje stvara posteljica. Povišena razina ovih toksina opštećuje endotelne stanice, što se klinički manifestira povišenim krvnim tlakom i multiorganskim oštećenjima.

Preeklamspija se javlja u 5%-8% trudnoća, pojavom novo-nastale hipertenzije i proteinurije nakon 20. tjedna trudnoće. Kako nisu poznate tvari ili lijekovi koji smanjuju stvaranje ovih toksina u trudnoći, jedina opcija u liječenju preeklampsije je konzervativni nadzor i porod.

Dr. Brownfoot, znanstvenica iz "Translational Obstetrics Group in the department of obstetrics and gynecology at the University of Melbourne" i njeni kolege našli su poboljšanje endotelne disfunkcije kod 23 trudnice s preeklampsijom koje su prethodno inkubirane s metforminom, u usporedbi s 25 ispitanica iz kontrolne skupine iste gestacijske dobi.

Pokazano je da metformin također poboljšava sveukupni potencijal angiogeneze koji je oštećen povišenom razinom toksina.

"Izgleda da je metformin aspirin 21. stoljeća," rekao je Dr. Roberto Romero, glavni urednik časopisa "American Journal of Obstetrics and Gynecology".

Obazirući se na uporabu metformina kod dijabetesa kao i u slučaju sindroma policističnih jajnika, kao i njegova novije otkrivena antikancerozna svojstva, Dr. Romero jer rekao da su aktualni rezulti "uzbudljivi i obećavaju", osobito kako se antiangiogeneza ne događa samo u okviru preeklampsije, već i drugih komplikacija u trudnoći kao što su fetalna smr, zastoj u fetalnom rastu i prijevremeni porođaj.

Dr. Romero je pozvao na sistematsko istraživanje prethodnih kliničkih studija u kojima se metformin koristio kod trudnica, kao i na nova randomizirana istraživanja učinkovitosti metformina u prevenciji preeklampsije.

 

Am J Obstet Gynecol doi: 10.1016/j.ajog.2015.12.019Dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve