Datum zadnje izmjene: 16. 01. 2020.


U nekih žena s preeklampsijom u trudnoći, kardiovaskularni poremećaju perzistiraju 12-18 mjeseci nakon trudnoće, te povisuju rizik za ponavljanje preeklampsije u slijedećoj trudnoći, navodi se u opservacijskom istraživanju objavljenom online u časopisu "Hypertension".

Ukoliko se ovi rezultati potvrde daljnjim istraživanjima, moglo bi biti moguće identificirati žene s visokim rizikom za povrat preeklampsije u narednoj trudnoći, provođenjem kardiovaskularne procjene prije nego što pokušaju ostvariti slijedeću trudnoću, rekli su Dr. Herbert Valensise i suradnici sa odjela za ginekologiju i opstetriciju, Tor Vergata University iz Rima.

Procjenjuje se da je 3-8% trudnoća komplicirano preeklampsijom, a žene koje su u ranijoj trudnoći već imale preeklampsiju, imaju sedam puta veću vjerojatnost za ponavljanje preeklampsije u kasnijim trudnoćama nego žene koje nikada nisu imale poremećaj. Trenutačno je teško predvidjeti koje žene će imati recidiv.

U aktualnom istraživanju, znanstvenici su procjenjivali srčanu funkciju kod žena koje su jednom rodile, te još nisu pokušale ostvariti drugu trudnoću. 75 žena je imalo ranu preeklampsiju tijekom prve trudnoće i bile su uspoređene sa 147 kontrolnih ispitanica koje nisu imale preeklampsiju u prvoj trudnoći. Sve sudionice studije su zatim praćene kroz njihove slijedeće trudnoće kako bi se utvrdilo da li će se preeklampsija ponoviti.

Kod 22 žene koje su imale recidiv preeklampsije u drugoj trudnoći pronađeno je nekoliko kardiovaskularnih abnormalnosti tijekom perioda između trudnoća, u usporedbi s kontrolnim ispitanicama i 53 žene koje nisu razvile preeklampsiju u svojoj drugoj trudnoći.

Pogođene žene su imale manji udarni volumen (63 ml vs. 73 ml i 70 ml), povišen ukupni vaskularni otpor (1,638 vs. 1,341 and 1,383 dyne·s−1·cm−5), manji minutni volumen (4.6 vs. 5.3 i 5.2 L), veći dijastolički krvni tlak (77 u odnosu na 68 i 69 mm Hg), veću debljinu stijenke lijeve klijetke (35 u odnosu na 28 i 33), i "tendenciju koncentričnoj geometriji lijeve klijetke", rekao je Dr. Valensise i njegovi suradnici. Sve razlike su statistički značajne za P manje od .05

Rekli su da ovi rezultati ukazuju na to da "srčana disfunkcija i kardiovaskularna neprilagođenost prethode pojavnosti rekurentne preeklampsije mjesecima prije druge trudnoće“.

Istraživači su dodali da preeklampsija tijekom prve trudnoće nije izraženija u žena koje su imale recidiv nego što je u žena koje ga nisu imale, tako da ozbiljnost prve epizode nije bila koristan vodič za predviđanje povrata preeklampsije.

 

Hipertenzija. 2016. DOI: 10,1161 / HYPERTENSIONAHA.11:: Marina Gelo, dr.med :: spec. ginekologije i opstetricije :: Poliklinika Harni ::
  Novosti - Sve