Datum zadnje izmjene: 09. 03. 2020.

Trudnice koje započinju uzimati aspirin u gestacijskoj dobi od 16 tjedana ili ranije imaju niži rizik od preterminske preeklampsije, ali ne i terminske preeklampsije, pokazuje novi sustavni pregled i meta-analiza. 

Učinak je bio ograničen na žene koje su dnevno uzimale najmanje 100 mg aspirina, navodi Stephanie Roberge iz Instituta za fetalnu medicinu u King's College Hospital Londonu. 

Nekoliko meta-analiza je proučavalo aspirin i preeklampsiju te je nađen benefit samo za žene koje su počele uzimati barem 100 mg aspirina dnevno u 16. tjednu ili ranije, napisali su dr. Roberge i njegovi kolege u online izdanju časopia American Journal of Obstetrics &Gynecology

Istraživači su istraživali 16 studija koje su uključile 18,907 sudionica. Polovica studija se smatra dobrim po kvaliteti; druga polovica bila je loše ili neodređene kvalitete. Žene koje su uzimale aspirin su imale znatno manju vjerojatnost da će razviti preeklampsiju prije 37 tjedana trudnoće, a relativni rizik bio je manji za 38%. Učinak nije bio značajan za preeklampsiju s 37 tjedana ili kasnije. 

U analizama podskupina učinak je bio vidljiv samo kod pacijentica koje su uzimale najmanje 100 mg aspirina dnevno počevši od 16 tjedana trudnoće ili ranije, u njih je relativni rizik bio manji za 67%. U studiji ASPRE, objavljenoj 2017.godine i uključenoj u meta-analizu, relativni rizik za preeklampsiju povezan je s primjenom aspirina. 

Početak uzimanja Aspirina sa 16 tjedana trudnoće u dozi ispod 100 mg ili početak nakon 16 tjedana u bilo kojoj dozi nije značajno smanjio rizik od prijevremene preeklampsije. 

Analiza studija visoke kvaliteteje pokazala je sličnu redukciju rizika od -62%, opet samo kod žena koje su ranije počele uzimati Aspirin i uzimale najmanje 100 mg dnevno. 

Aspirin smanjuje rizik od preterminske preeklampsije

Patofiziologija prijevremene preeklampsije se razlikuje od pojma preeklampsije, kažu autori, što bi moglo objasniti razliku koja se nalazi u studiji.

Druga mogućnost jest da "aspirin smanjuje rizik od prijevremene i terminske preeklampsije, a njegov učinak je pomicanje gestacijske dobi  porođaja kod prijevremene preeklampsije u desno / prema terminu,  tako da su slučajevi terminske preeklmapsije koji su prevenirani, zamijenjeni slučajevima prijevremene preeklampsije."

 

IZVOR: http://bit.ly/2AnfJUM
Am J Obstet Gynecol online 2018.

 

Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve