Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Serumski kopeptin - biomarker za vazopresin - veći je kod trudnica koje su u riziku za razvoj preeklampsije, pokazuje novo istraživanje.

No, razina kopeptina nije povišena kod žena s drugim komplikacija u trudnoći, uključujući gestacijski dijabetes mellitus (GDM), gestacijsku hipertenziju i prijevremeni porod, objavili su online u časopisu 'Hypertension' dr Edwina Yeung (Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, Bethesda, Maryland) i njezini kolege.

Istraživači su opisali nekoliko mehanizama kojima bi vazopresin mogao sudjelovati u razvoju preeklampsije, napisali su dr Yeung i njezin tim.

Da bi istražili da li bi se kopeptin, produkt razgradnje dijela pre-pro-vazopresina, mogao eventualno koristiti kao biomarker preeklampsije, analizirali su uzorke krvi prikupljenih od trudnica koje su sudjelovale u studiji 'Calcium for Preeclampsia Prevention trial' (1992. - 1995.). Njihova analiza je uključila uzorke 136 zdravih ispitanica, 169 žena s preeklampsijom, 92 s gestacijskim dijabetesom, 101 s gestacijskom hipertenzijom i 86 koje su imale prijevremeni porođaj.

Nakon prilagodbe za dob, rasu, indeks tjelesne mase, trenutnu naviku pušenja i drugih čimbenika, istraživači su otkrili povezanost između bazične vrijednosti kopeptina (mjereno kao srednja vrijednost s 16 tjedana trudnoće) i preeklampsije, s relativnim rizikom većim 1,55 po jedinici u usporedbi na kontrolnu skupinu. Najjača veza je uočena kod žena s preeklampsijom koja je dijagnosticirana prije 37. tjedna trudnoće (OR, 1,86).

Razine kopeptina su porasle tijekom trudnoće i kod kontrolne skupine i kod žene koje su razvile preeklampsiju, iako su i dalje bile više kod slučajeva preeklampsije. Razlike između dviju skupina su bile veće u vrijeme kada je dijagnosticirana preeklampsija.

Nameće se nekoliko pitanja koja bi trebalo riješiti prije nego što bi se kopeptin mogao klinički koristiti u identifikaciji žena s visokim rizikom za preeklampsiju, rekla je dr Yeung.

"Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdile razlike u prediktivnim vrijednostima", rekla je. "Može biti da nam je potrebna kombinacija biomarkera u dijagnostici da bismo korektno utvrdili stanje."

Isto tako,navela je, postoji potreba za konsenzusom o najboljem načinu mjerenja kopeptina. "Za sada nije dostupan u kliničkim ispitivanjima", rekla je. "Ali ako se utvrdi da je dobar biomarker, trebao bi se postignuti konsenzus o tome kako ćemo ga mjeriti da postane klinički test."

S obzirom da razina kopeptina raste kako trudnoća napreduje, istraživači dodaju: "Bit će važno odrediti točno vrijeme mjerenja tijekom trudnoće da bi nam kopeptin mogao koristiti kao biomarker preeklampsije."

 

IZVOR: http://bit.ly/1rvDVs2
Hipertenzija 2014.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve