Datum zadnje izmjene: 25. 05. 2020.

Izgleda da je preeklampsija povezana sa štetnim neurorazvojnim ishodima u potomaka čak i nakon što se isključi rizik od prijevremenog porođaja.

Dr. Allen J. Wilcox, koji je radio na studiji, rekao je: "Obično mislimo na preeklampsiju kao relativno blagu i bez posljedica po zdravlje djeteta nakon rođenja. Naši rezultati ukazuju da nešto u patologiji preeklampsije može doprinositi iznenađujuće širokom rasponu neuroloških problema kod djece, mehanizmima koji u ovom trenutku ostaju zbunjujući."

Ali naglasio je da su "rizici od štetnih neurorazvojnih ishoda u novorođenčadi rođenih u terminu mali te da je skromno povećanje rizika povezano s rođenjem u preeklamptičnoj trudnoći."

Za svoju studiju objavljenu u 'JAMA Psihijatriji', dr. Wilcox iz National Institute of Environmental Health Sciences, u Durhamu, Sjeverna Karolina, i njegove kolege ispitali su podatke iz Norveške o više od 980,000 djece rođene u terminu u razdoblju između 1991. i 2009. godine, od kojih je 2.9% rođeno iz trudnoća kompliciranih preeklampsijom. Djeca su praćena oko 14 godina.

Cerebralna paraliza, koja je već povezana s preeklampsijom, bila je 30% češća u ovoj skupini, ali razlika nakon prilagođavanja vjerojatnosti više nije bila značajna. Rizik poremećaja manjka pažnje / hiperaktivnosti bio je veći za 18%, poremećaja iz spektra autizma za 29%, epilepsije za 50% i intelektualnog oštećenja za 50%.

"Bolje razumijevanje ovih bioloških mehanizama moglo bi dovesti do preventivnih mjera koje bi poboljšale ishod djece", rekao je dr. Wilcox.

Preeklampsija utječe na neurorazvojni ishod

Dr. Jeremy Veenstra-Vanderweele, dječji i adolescentski psihijatar sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, rekao je: "Ovo je još jedan primjer rigorozne studije koja pokazuje da komplikacije trudnoće očito dovode do porasta rizika štetnih neurorazvojnih poremećaja u potomstva.”

"U ovom slučaju", dodao je dr. Veenstra-Vanderweele, "čini se da je rezultirajući rizik prilično širok, za razliku od usredotočenosti na određenu neurorazvojnu dijagnozu."

 

IZVOR: https://bit.ly/2UST4IH JAMA Psihijatrija, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve