Datum zadnje izmjene: 31. 01. 2020.

Trudnice s niskom razinom selena su 4,4 puta češće podložnije pojavi preeklampsije, u odnosu na trudnice s višom razinom ovog mikroelementa u krvi. Preeklampsija (povišeni krvni tlak praćen pojavom bjelančevina u urinu) je vrlo ozbiljno stanje, koje komplicira u prosjeku 2 - 8% svih trudnoća.

Smatra se kako u nastanku preeklampsije značajnu ulogu igraju prooksidantne tvari iz "ishemične" posteljice - posteljice čiji je krvni optok značajno ugrožen. Kako selen spada u skupinu antioksidansa, smanjena razina ovog elementa u tragu mogla bi potencijalno povisiti rizik nastanka preeklampsije.

To je bio i razlog mjerenja razine selena kod 53 trudnice s preeklampsijom, kao i 53 trudnice iz kontrolne skupine, sličnih karakteristika ali bez simptoma preeklampsije. Istraživanje su obavili engleski znanstvenici sa sveučilišta u Guildfordu (University of Surrey in Guildford).

Prosječna razina selena bila je statistički znakovito niža u pacijentica s preeklampsijom u odnosu na trudnice iz kontrolne skupine. Trudnice s niskom razinom selena su 4,4 puta češće obolijevale od preeklampsije. Značajniji od toga, bio je nalaz obrnutog odnosa razine selena i rizika prijevremenog porođaja prije 32. tjedna trudnoće, kod preeklamptičnih trudnica.

"Ukoliko se ozbiljnoj prirodi preeklamapsije pridodaju i negativne posljedice prijevremenog porođaja, te niska porođajna težina, naši rezultati mogli bi imati značajan utjecaj na javno zdravstvo, osobito u svjetlu smanjenog unosa selena kako u Engleskoj tako i u drugim europskim zemljama tijekom posljednjih 20 - 25 godina", navode znanstvenici.

"Čak i vrlo mali porast unosa selena, mogao bi dramatično utjecati na porast dobrobiti", naglašavaju autori, dodajući kako planiraju provesti slijedeće istraživanje s dodatkom selena prehrani tijekom trudnoće.

Uravnoteženom prehranom se dnevno unosi 70 - 100 mikrograma selena. Prirodni izvori selena su: losos, školjke, zob, sjemenke suncokreta, smeđa riža, ječam, sok od naranče, kokos, češnjak. Preveliki unos selena može izazvati toksičnost, a granica između terapijske i toksične doze vrlo je mala.

 

Am J Obstet Gynecol 2003;189:1343-1349.
M.Medić-Šarić, I.Buhač, V.Bradamante. Vitamini i minerali, istine i predrasude, F. Hoffmann - La Roche Zagreb 2000. 229-232


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve