Datum zadnje izmjene: 06. 01. 2022.

Žene s preeklampsijom/eklampsijom bile su pod povećanim rizikom od budućeg zatajenja srca do jednog desetljeća u velikoj kohortnoj studiji.

"Dok je preeklampsija ranije bila prepoznata kao čimbenik rizika za buduće kardiovaskularne bolesti, uključujući buduće zatajenje srca, ova studija je utvrdila da preeklampsija neovisno povećava ovaj rizik sa smanjenom ejekcijskom frakcijom (frakcijkom izbacivanja) ali  i sa očuvanom frakcijom izbacivanja tijekom desetljeća nakon trudnoće", rekla je dr. Kathryn Lindley sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

"Dok su tradicionalni čimbenici rizika kao što su hipertenzija i dijabetes također identificirani kao čimbenici rizika za buduće zatajenje srca sa smanjenom frakcijom izbaciavnja", rekla je, "žene s poviješću preeklampsije imale su više nego dvostruko veću vjerojatnost da će razviti buduće zatajenje srca s očuvanom frakcijom izbacivanja čak i nakon prilagodbe na te čimbenike rizika."

"Ovi nalazi su posebno važni jer zatajenje srca s očuvanom frakcijom izbaciavnja nerazmjerno utječe na žene i može biti izazovan za liječenje", istaknula je. "Pojačano obrazovanje, probir i modifikacije načina života i farmakološke terapije potencijalno mogu biti korisni za smanjenje rizika."

Kako je objavljeno u 'Journal of the American College of Cardiology', dr. Lindley i kolege proučavali su podatke o više od 2,5 milijuna žena od 2006. do 2014. u bazama podataka s Floride i New Yorka. Ukupno, uključujući 128 029 s preeklampsijom/eklampsijom.

Žene su praćene od otpusta nakon porođaja do prve hospitalizacije sa zatajenjem srca uz očuvanu ejekcijsku frakciju (primarni ishod), smrti ili kraja razdoblja istraživanja (rujan 2015.).

Hospitalizacija žena sa zatajenjem srca bila je značajno vjerojatnija među ženama s preeklampsijom/eklampsijom. Nakon prilagodbe za početnu hipertenziju i druge kovarijate, oni s preeklampsijom/eklampsijom imali su značajno veću vjerojatnost da će biti hospitalizirani zbog zatajenja srca (prilagođeni omjer opasnosti, 2,09).

Srednja dob početka zatajenja srca  bila je 34 godine, a medijan vremena do pojave bio je 32,2 mjeseca.

Preeklampsija povezana s povećanim rizikom od zatajenja srca najmanje 10 godina

Preeklampsija/eklampsija je također neovisno povezana s povećanim rizikom od 90-dnevnog zatajenja srca sa smanjenjem ejekcijske frakcije ​​i kasnog oblika ovog zatajenja srca.

Nakon prilagodbe za druge kliničke i demografske čimbenike, preeklampsija/eklampsija je ostala značajan prediktor kasnog zatajenja srca. Najjači prediktori bili su dijabetes melitus, kronična hipertenzija i crna rasa.

Dr. Michael Honigberg iz Opće bolnice Massachusetts, Harvard Medical School u Bostonu, autor povezanog uvodnika, komentirao je e-poštom za Reuters Health: "Ovaj rad pokazuje da žene s preeklampsijom ili eklampsijom imaju otprilike udvostručiti rizik od razvoja HFpEF-a u 10 godina nakon isporuke."

"Apsolutni rizici su niski", rekao je, "jer je zatajenje srca uz očuvanu ejekciujsku frakciju stanje gotovo isključivo u starijih osoba; međutim, to čini uočljiviji signal za ovaj oblik zatajenja srca u žena reproduktivne dobi još upečatljivijim i zabrinjavajućim."

"Dok čekamo daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli mehanizme razvoja zatajenja srca u žena pogođenih preeklampsijom i razjasnili terapijske implikacije", rekao je, "poruka kliničarima za sada je da žene s hipertenzivnim poremećajima trudnoće zahtijevaju pažljivo praćenje i liječenje Čimbenici rizika od kardiovaskularnih bolesti nakon poroda, u skladu s nedavnim smjernicama Američke udruge za srce."

"Neophodni su široki obrazovni napori kako bi pacijenti i kliničari bili svjesni zdravstvenih rizika povezanih s preeklampsijom", istaknuo je. "Ovo je stvarno važno znanje za kliničare primarne zdravstvene zaštite i ginekologe, vjerojatno čak i više nego za kardiologe."

 

Journal of the American College of Cardiology, online, 2021.

Povezane teme

  Novosti - Sve