Datum zadnje izmjene: 03. 02. 2020.

Smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja je osam puta povećana u žena koje su tijekom trudnoće imale preeklampsiju i svoju bebu rodile prijevremeno, u odnosu na žene čija je trudnoća uredno protjecala. Pri tome očevi djece iz ovih trudnoća nemaju povišeni rizik od kardiovaskularnih oboljenja, zaključak je norveških znanstvenika koji su u studiju uključili preko 600.000 trudnica porođenih u Norveškoj u periodu između 1967. i 1992. godine, kao i njihovih partnera.

Mortalitet je općenito povišen kod žena koje su imale preeklampsiju, a pri tome je od izuzetne važnosti vrijeme porođaja: ukoliko je beba rođena na termin mortalitet je povišen za 20%, dok je mortalitet povišen preko dva i pol puta ako je beba rođena prije termina.

U nastanku preeklampsije - oboljenja karakterističnog za trudnoću, koje se odlikuje povišenim tlakom i pojavom bjelančevina u urinu, a javlja u 3 - 5% svih trudnoća, svi patogenetski mehanizmi nisu sasvim razjašnjeni. Između ostalih značajnu ulogu igraju i genetički faktori: majčini, fetalni, ali i očevi geni (zastupljeni u fetusu kao alotransplantatu).

Visoka učestalost ponovne preeklampsije u sljedećoj trudnoći, koja je u Norveškoj povećana 12 puta ukoliko je trudnica vec imala preeklampsiju u prvoj trudnoći, kao i dvostruko povišeni rizik javljanja preeklampsije kod sestara ukazuje na značenje majčinih genetskih faktora.

Očevi geni zastupljeni kod fetusa također bi mogli imati određenu ulogu u nastanku preeklampsije.

 Hipotezu potvrđuju istraživanja u kojima je nađen 12 puta povišeni rizik od ponavljanja preeklampsije u drugoj trudnoći s istim partnerom u poređenju sa "svega" osam puta povišenim rizikom ponovnog javljanja preeklmapseij ukoliko se radi o drugom partneru. Također je poznato da je rizik pojave preeklampsije povišen za 80% u trudnica kod partnera čija je prva žena već imala preeklampsiju!

Ranija istraživanja ukazuju na povišeni mortalitet u žena koje su imale preeklampsiju tijekom svoje prve trudnoće, kao i zajedničke rizične faktore u nastanku ateroskleroze i preeklampsije. Jedan od gena odgovornih za ovakav trend mogao bi biti i maternalni gen za trombofiliju, koji igra ulogu i u nastanku kardiovaskularnih oboljenja.

Trudnice s komplikacijama u smislu tromboze interviloznih ili spiralnih arterija, kao i neadekvatne perfuzije posteljice, imaju daleko češće mutacije ovog gena. Nasljedna trombofilija bi također mogla biti razlog za povišeni mortalitet od kardiovaskularnih oboljenja u kasnijem životu.

Ovaj rad ukazuje na moguće zajedničko genetsko nasljedstvo u nastanku kako preeklampsije, tako i kardiovaskularnih oboljenja.


BMJ 2001 December; Vol 323: 1213-1217


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve