Datum zadnje izmjene: 14. 08. 2023.

Čini se da samo nekolicina somatskih mutacija utječu na prognozu kod žena s karcinomom dojke s pozitivnim estrogenskim receptorima / E-Rp pozitivni karicnom dojke, pokazuju rezultati studije sa više od 950 žena u premenopauzi i postmenopauzi.  "Možda je najveće iznenađenje bilo kako neki od gena koje smo analizirali samostalno određuju prognozu u E-Rp pozitivnog raka dojke", izjavio je Dr. Matthew J. Ellis iz Baylor College of Medicine u Houstonu, Texas. "Proučili smo 83 i identificirali samo 5 koji su imali uvjerljivi ishod." 

Nekoliko studija je identificiralo mutacije somatskih gena i malih genetskih abnormalnosti po tipu insercije / delecije u E-Rp pozitivnom raku dojke, ali ostaje nejasno kako se te mutacije mogu odnositi na ishode raka dojke. Dr. Ellis i njegovi kolege su sekvencirali 83 gena pomoću DNA iz primarnih karcinoma dojke od 625 postmenopauzalnih i 328 žena u premenopauzi s tumorima pozitivnih hormonskih receptora. 

Oni su potvrdili prethodno uspostavljenu povezanost između MAPK3K1 mutacija i povoljne prognoze te između TP53 mutacija i slabe prognoze, čime je potvrđena njihov metodološki pristup. Istraživači su identificirali takve mutacije u samo tri dodatna gena: mutacije u NF1, PIK3R1 i DDR1 su bile povezane s nepovoljnom prognozom, navode u znanstvenom časopisu Nature Communications

"Dok su stope mutacije za ove nove mutacije relativno niske, E-Rp pozitivni rak dojke je vrlo česta bolest i kolektivna mutacija u tim genima može utjecati na ishod bolesti kod tisuća pacijenata s rakom dojke godišnje", rekla je dr. Ellis 

"E-Rp pozitivni rak dojke je vrlo složen tip tumora iz genomske perspektive", rekla je. "Kao i kod uspješnih primjera pluća i melanoma, upotreba novih klasa mutacije u kliničkoj skrbi zahtijeva razvoj terapije povezane s njihovom prisutnošću u tumoru. Na primjer, već smo razvili protokol za NF1 mutirani E-Rp pozitivni rak dojke." 

"Pretpostavljam da ćemo morati pratiti više od 100.000 slučajeva E-Rp pozitivnog raka dojke s dugoročnim ishodima kako bismo identificirali najčešće / sve niskonfrekventne uzočnike ishoda", rekla je dr. Ellis. "Ovo nije nemoguće. Postoji više od pola milijuna žena s dijagnozom E-Rp pozitivnog raka dojke u ekonomski razvijenim državama godišnje, samo se trebamo organizirati". 

Nekoliko somatskih mutacija je povezano s prognozom raka dojke

Koautorica studije Elaine R. Mardis, iz Ohio State University College of Medicine, u Columbus, rekla je: "Naglasila bih interdisciplinarnu prirodu tima studije. Moramo imati educirane kliničare-znanstvenike poput Matthew za ta važna pitanja, dobro dizajnirane kliničke studije s bankom tumora, tehnološke stručnjake koji mogu smisliti i dizajnirati pametan metode koje sjedinjuju uzorke, a svi zajednno u dogovoru s našim genetičarima i kompjuterskim stručnjacima za tumačenje važnih kliničkih podataka na temelju kojih možemo spoznati nove istine".


IZVOR: https://bit.ly/2QoxIPb
Nat Commun 2018.

Povezane teme

  Novosti - Sve