Datum zadnje izmjene: 04. 02. 2020.

Tragom mejla u kojem se naša pažnja usmjerava na opasnost uporabe antiperspirantnih dezodoransa zbog moguće povezanosti s rakom dojke, istraživali smo opravdanost navedenih pretpostavki.

Prvo pitanje iz ovog mejla, odnosno prva pretpostavka jest da brijanje pazušnog područja dovodi do nastanka mikro-ranica i povreda koje su ulazna mjesta za upijanje karcinogenih tvari iz antiperspirantnih dezodoransa. Odgovor na ovo pitanje stize iz The American Cancer Society u smislu nepoznatog izvora takvih tvrdnji; nije, naime, poznata niti jedna epidemiološka studija koja ukazuje na povezanost uporabe antiperspirantnih dezodoransa i nastanka raka dojke, odnosno prisustva kanceroznih tvari u ovim dezodoransima.

Druga pretpostavka iz navedenog mejla je da antiperspirantni dezodoransi sprječavaju normalan proces gubitka toksina znojenjem, što rezultira širenjem kancerogenih toksina dalje putem limfnih čvorova.

Kao što je poznato, žlijezde znojnice nisu povezane s limfnim čvorovima, a većina kancerogenih tvari se izlučuje iz našeg organizma putem bubrega ili jetre. Limfni čvorovi mogu pomoći u čišćenju nekih toksina iz našeg tijela, ali sigurno ne mogu oslobađati toksine putem znojenja.

Treća pretpostavka u spomenutom mejlu dovodi u vezu brijanje pazušnih regija i uporabu antiperspirantnih dezodoransa s najčešćom pojavom raka dojke u gornjem vanjskom kvadrantu dojke. Činjenica je da najveći broj slučajeva raka dojke nastaje u gornjem vanjskom kvadrantu dojke, ali razlog tome je veća zastupljenost žljezdanog tkiva u ovom, nego u drugim kvadrantima dojke.

Antiperspirantni dezodoransi su prije uporabe prošli vrlo stroge testove, što potvrđuje i Food and Drug Administration - FDA. Ukoliko vam odgovaraju, nema razloga da sumnjate u njihovu povezanost s nastankom raka dojke.
 

Mayo Foundation for Medical Education and Research 18. Jul 2001

 

dr.Vesna Harni
  Novosti - Sve