Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.


Dizanje utega može biti korisno za preboljele od raka dojke, pokazuje nova studija. Žene koje su preboljele rak dojke, a bave se aktivnim dizanjem utega imaju manju vjerojatnost da će fizički oslabiti od onih koje ne vježbaju, napisali su autori. Rak dojke može dovesti do slabosti u mlađoj dobi što onda povećava rizik od invaliditeta ili prerane smrti, istaknuli su u časopisu " Journal of Clinical Oncology".

Prema mnogim istraživanjima i smjernicama, vježbanje za vrijeme i nakon liječenja raka je sigurno i učinkovito, rekla je glavna autorica Dr. Kathryn H. Schmitz sa Sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji. "Ne samo za kvalitetu života, ali i za fiziološko stanje, medicinske ishode i psihosocijalna stanja što nije malo".

Fizička kondicija je u vezi s mišićnom masom, a održavanje fizičke kondicije i mišićne mase može olakšati liječenje kemoterapijom, rekla je.

Između 2005. i 2008., istraživači su uključili 295 žena s ranim stadijem raka dojke i nasumice ih podijelili u skupinu koja je dizala utege i kontrolnu skupinu. One u skupini dizanja utega su dobile jednogodišnje YMCA članstvo. Dva puta tjedno tijekom tri mjeseca su mogle pohađati 90-ak minuta grupnih vježbi istezanja, aerobik, vježbe za trbuh i jačanje leđa pod vodstvom profesionalaca.

U grupi koja je dizala utege, žene su izvodile tri seta od 10 ponavljanja vježbi za bicepse, tricepse i mišiće nogu, a tijekom vremena se dodavalo više vježbe i povećavala težina utega.

Nakon 13 tjedana vježbi s voditeljem, žene su dobile savjet da samostalno vježbaju istim intenzitetom ostatak godine. One u kontrolnoj skupini su dobile upute da ne mijenjaju svoju uobičajenu fizičku aktivnosti tijekom te iste godine.

Na početku i na kraju studije, žene su ispunile upitnike o njihovim sposobnostima za ispunjavanje dnevnih aktivnosti. Istraživači su koristili upitnike za identifikaciju fizičkog propadanja.

U toj godini, 16% od kontrolne skupine je imalo fizičko propadanje, u usporedbi s 8% u skupini koja je trenirala s utezima. Nije bilo ozbiljnih nuspojava zbog težine programa.

"Rezultati imaju biološkog smisla jer je poznato da vježbanje da ima brojne prednosti i ne čudi da može odgoditi početak tjelesnih oštećenja", rekla je Dejana Braithwaite sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, koja nije bila uključena u studiju ali je stručnjak za zdravlje žena s rakom dojke. "Tjelovežba nakon dijagnoze raka dojke povezana je s raznim prednostima, uključujući i smanjeni rizik od recidiva ili smrti od raka."


Primarni cilj ispitivanja bio je procijeniti sigurnost dizanja utega kod oboljelih od raka dojke za rizik od limfedema, stanje u kojem zadržavanje tekućine uzrokuje otekline ruku. Studija nije bio izvorno dizajnirana za testiranje učinaka dizanja utega na fizičko stanje, ističu autori - i zbog toga, kažu, bi se rezultati trebali smatrati preliminarnim, a ne konačnim.


"Poboljšanje stanja kroz dizanje utega čini se kao obećavajuća strategija za preživjele od raka dojke, iako je važno potvrditi ove rezultate u većoj studiji, jer su u ovoj studji uključene žene s limfedemom ili s rizikom za limfedem“, napisala je Braithwaite.


Sadašnje smjernice za vježbe kod preživjelih od raka uključuju 150 minuta tjedno aerobne aktivnosti plus dodatne vježbe snage i fleksibilne aktivnosti, rekla je Schmitz. "Savjetujemo uglavnom dva do tri dana treninga snage tjedno", rekla je.

Mnogi preživjeli od raka ne znaju da im je potrebna ova vrsta vježbanja, a bilo bi idealno da se konzultiraju oko programa vježbanja s njihovim onkolozima, rekla je Schmitz.

 

 

IZVOR: http://bit.ly/1HaGS7l
J Clin Oncol 2015.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve