Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.

Smanjenje urinarne inkontinencije - nemogućnosti voljnog kontroliranja pražnjenja mjehura mogao bi biti ženama snažan pokretač promjene životnog stila koji bi sprječavao i nastanak dijabetesa, naglašavaju američki znanstvenici iz istraživačkog tima programa za prevenciju dijabetesa pri sveučilištu George Washington u Rockvilleu, Maryland.

Dijabetes melitus tip 2 povisuje rizik nastanka urinarne inkontinencija u žena za 50 - 70%, navodi istraživački tim u znanstvenom časopisu "Diabetes Care". „Budući da je poznato da smanjenjem tjelesne težine smanjuje i rizik inkontinencije“, dodaju autori, "gomilaju se i dokazi da tjelovježba smanjuje ovaj rizik." 

Američki znanstvenici su ispitivali učinak dijete i tjelovježbe te ga uspoređivali s učinkom uporabe lijeka metformina na nastanak inkontinencije kod 1957 pretilih žena s povišenim rizikom za nastanak dijabetesa. Sudionice s prosječnim BMI iznad 35, kao i starosti iznad 50 godina, su sudjelovale u kontroliranoj, multicentričnoj, randomiziranoj studiji programa za prevenciju dijabetesa. 

Tijekom perioda ispitivanja, koje je trajalo u prosjeku 2.9 godina, ispitanice iz skupine s intenzivnim promjenama životnog stila su izgubile prosječno 3.4 kilograma od težine, u usporedbi s gubitkom od 1.5 kg kod ispitanica koje su uzimale metformin i 0.5 kg kod ispitanica iz placebo skupine. U skupini žena s intenzivnim promjenama životnog stila, 14.9% sudionica je oboljelo od dijabetesa, u usporedbi s 23.9% ispitanica koje su uzimale metformin i 30.9% ispitanica iz placebo skupine.

Na kraju ispitivanja, 38.3% ispitanica iz skupine sa značajnim promjenama životnog stila su razvile stresnu ili urgentnu inkontinenciju u usporedbi s 48.1% ispitanica na metforminu i 45.7% sudionica iz placebo skupine. Razlike su bile najuočljivije kada je u pitanju stresna inkontinencija, koja je dijagnosticirana kod 31.3% ispitanica s intenzivnim promjenama životnog stila, 39.7% ispitanica na metforminu i 36.7% sudionica iz placebo skupine. 

Većina razlika u nastupanju inkontinencije temelji se na gubitku tjelesne težine, zaključuju istraživači. Preporuka svim zdravstvenim radnicima je da se iskoristi poruka kako gubitak tjelesne težine i promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik nastupanja urinarne inkontinencije.
 

Diabetes Care 2006;29:385-390.

 


dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve