Datum zadnje izmjene: 28. 01. 2020.

Majčin stres tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće, temeljen na nalazu povišene razine hormona kortizola, povezan je s povećanim rizikom spontanog pobačaja, rezultat je ispitivanja trudnica u Gvatemali.

Majčin stres je često razmatran rizičnim čimbenikom u nastanku spontanog pobačaja, premda su fiziološki podatci koji bi podržavali ovu povezanost do sada nedostajali, naglašavaju autori aktualnog ispitivanja iz "National Institutes of Health in Research Triangle Park", North Carolina.

Moguće je da su se ranija ispitivanja koja su istraživala ovu temu fokusirala na kliničkim trudnoćama, koje su trajale najmanje 6 tjedana nakon zadnje menstruacije. Nasuprot tomu, većina spontanih pobačaja nastupa još ranije u trudnoći, najčešće tijekom trećeg tjedna od zanošenja.

Aktualno ispitivanje, objavljeno u znanstvenom časopisu "PNAS Early Edition", temeljeno je na određivanju razine kortizola u majčinom urinu tijekom prva tri tjedna nakon zanošenja kod 22 trudnice. Ukupno je 13 trudnoća završeno spontanim pobačaju, a prosječno trajanje trudnoće - od ovulacije do gubitka embrija je iznosilo 16 dana.

Kod trudnica s razinom kortizola iznad uobičajenih graničnih vrijednosti, rizik nastupanja spontanog pobačaja je bio 2.7 puta viši u odnosu na trudnice s normalnom razinom kortizola.

"Naši rezultati koji ukazuju na povezanost između povišene razine kortizola kod majke i povišenog rizika spontanog pobačaja tijekom prva tri tjedna od zanošenja, zajedno s ranijim rezultatima koji nisu mogli potvrditi ovu povezanost tijekom kasnije trudnoće, ukazuju na osobitu osjetljivost na majčin stres tijekom procesa implantacije," zaključak je znanstvenika.


Proc Natl Acad Sci USA 2006


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve