Datum zadnje izmjene: 23. 05. 2022.

Gotovo polovica žena starijih od 50 godina izvještava o bježanju urina, a mnoge kažu da je to veliki problem za njih, prema novoj američkoj anketi. Od više od 1,000 žena u dobi od 50 do 80 godina koje su sudjelovale u anketi, 43 posto od 50 do 64 godine je navelo da boluje od inkontinencije, kao i 51 posto onih 65 i više godina. Ipak, dvije trećine žena koje imaju inkontinenciju nisu razgovarale s liječnikom o problemu. I samo 38 posto kaže da radi Kegelove vježbe za jačanje mišića koji mogu pomoći u zadržavanju urina, kažu autori izvješća "Nacionalni izvještaj o zdravlju u starijoj životnoj dobi". 

Mnoge se žene jednostavno oslanjaju na prokušane strategije poput upotrebe uloška, nose posebno donje rublje, ograničavaju potrošnju tekućine i nose tamnu odjeću kako bi prikrivale znakove inkontinencije. "Ono što bih voljela da žene shvate je da je urinarna inkontinencija česta, da se može liječiti i da žene ne moraju živjeti s tim problemom", rekla je dr. Carolyn Swenson sa Sveučilišta Michigan u Ann Arboru, specijalist za ženske zdjelične bolesti i rekonstruktivnu kirurgiju koja je pomogla u stvaranju anketa i analiziranju nalaza. 

Nacionalnu anketu je proveo Institut za zdravstvenu politiku i inovacije Sveučilišta Michigan i pod pokroviteljstvom AARP i Michigan Medicine. 

Kod žena s inkontinencijom, 41 posto je izjavilo da je riječ o "glavnom problemu" ili "nešto kao problemu". Trećina je rekla da gotovo svaki dan imaju simptome. Gotovo polovica je rekla da su zabrinute zbog sve lošijeg stanja kako stare. Najčešći uzročnici inkontinencije su bili kašalj i kihanje - zabilježeno kod 79 posto, a nedostatak vremena da se dođe do kupaonice je doživjelo 64 posto. 

Ti su simptomi znakovi dviju različitih oblika inkontinencije, objasnila je Swenson. Žene sa stresnom inkontinencijom "imaju inkontinenciju kad se smiju, kašljaju, kišu ili vježbaju", rekla je. "Drugi tip, urgentna inkontinencija, više je problem mjehura kad ste na putu u kupaonicu, ali ne stignete doći do nje." 

Važno je shvatiti, rekla je Swenson, da se oba tipa inkontinencije mogu liječiti. "Danas imamo toliko mogućnosti da, iako se ne usudim reći da svi mogu biti 100% suhi, definitivno možemo poboljšati simptome svih žena s urinarnom inkontinencijom", dodala je.
 

Mnoge žene iznad 50 godina imaju urinarnu inkontinenciju

Za urgentnu inkontinenciju, alternative uključuju botox za mokraćni mjehur i kirurški implantirani pacemaker za mjehur koji ga sprječava da se previše neobuzdano prazni, rekla je Swenson. Žene koje žele slijediti manje invazivne alternative mogu smanjiti supstance koje iritiraju mjehur, poput kofeina, umjetnih zaslađivača, nikotina i alkohola, dodala je. Druga strategija bila bi češće isprazniti mjehur. 

Za stresnu inkontinenciju postoji mogućnost kirurškog zahvata za popravak struktura koje pomažu u održavanju mjehura i drugih organa zdjelice. No, tu su i manje invazivni tretmani kao što su vaginalni pesari koji pomažu u podizanju uretre, rekla je. Žene s bilo kojom vrstom inkontinencije mogu imati koristi od fizikalne terapije dna zdjelice kao i laserske fototerapije. 

Rezultati ankete nisu iznenadili dr. Doreena Chunga, urologicu u NewYork-Presbyterianu / Columbia University Medical Center, specijalisticu za liječenje ženskih zdjeličnih bolesti i rekonstruktivnu kirurgiju. 

Chung, koja nije bila uključena u anketu, je srela mnoge pacijentice koje nisu pričale o svojoj inkontinenciji jer im je bilo neugodno ili su mislile da je to normalan dio starenja kojem se ne može pomoći. "Kažem im da se nešto može učiniti kako bi se poboljšali njihovi simptomi", rekla je Chung, dodavši kako mnogi stariji muškarci također pate od inkontinencije, ali im je također previše neugodno pričati o tome. 

Postoji više stupnjeva inkontinencije, rekla je Chung, "od nekih kojima bježi samo nekoliko kapi, što je uobičajeno nakon poroda, drugih koji upotrebljavaju uloške, što se smatra blagom inkontinencijom, do onih, čak i mlađih pacijenata, koji nose pelene. "
Neke žene imaju urgentnu inkontinenciju zbog toga što su od djetinjstva tjerane na kontroliranje i odgađanje mokrenja. "One uvijek stiskaju urinarni sfinkter, a onda postaje vrlo teško normalno ga otpustiti", rekla je Chung. "Ne smijete dopustiti da vam se mjehur ispuni više od pola litre, što to znači da morate mokriti svakih dva do četiri sata."

 

IZVOR: https://bit.ly/2CSj7ae
National Poll on Healthy Aging 2019.


 

Povezane teme

  Novosti - Sve