Datum zadnje izmjene: 18. 01. 2020.

Tjelesna masnoća, usporene reakcije i loš san su povezani sa urinarnim problemima kod žena tijekom i nakon menopauze, pokazuju rezultati nedavno objavljene studije.

U studiji je istaknuto da su problemi s mokrenjem, uključujući učestalo mokrenje, noćno mokrenje, stres inkontinenciju i urgentnu inkontinenciju, vrlo česti kod žena u vrijeme menopauze i godinama poslije.

Do sada nije nađena nikakva uzročna veza između tjelesne težine, spavanja ili vremena reakcije, pa su znanstvenici izjavili da je njihova studija koja je povezala te simptome s problemima donjeg urinarnog trakta vrijedna pažnje. "Pažljivo promatranje navika spavanja, količine masnog tkiva i visceralne masti te odgođenog vremena reagiranja može identificirati žene s problemima mokraćnih puteva u ovoj populaciji" zaključili su autori.

U istraživanju je sudjelovalo oko 350 japanskih perimenopauzalnih i postmenopauzalnih žena u dobi od 40 do 76 godina starosti upisanih u edukacijski program za zdravlje i prehranu u menopauzi u klinici Tokyo Medical and Dental University Hospital. Podaci su dobiveni putem popunjenih upitnika svake od žena.

Gotovo polovica žena je izjavilo da su imale iskustva s urgentnim mokrenjem više od jednom tjedno, uključujući i 22% žena koje je navelo da je to kod njih gotovo svakodnevna pojava. Stres inkontinenciju je imalo 33% žena, dok je noćnu urgenciju imalo 11% žena.

Nadalje, stres inkontinencija je bila statistički povezana s povećanom količinom masnog tkiva (OR, 1,06), dok je urgentna inkontinencija bila povezana s vremenom reagiranja (OR, 1,10).

Studija nije utvrdila što je uzrok a što posljedica, pa je nejasno je li nagon za mokrenjem usred noći uzrokovan lošim snom ili potreba za mokrenjem uzrokuje loše spavanje. Isto tako su autori naveli da nisu bili u mogućnosti utvrditi u kojoj mjeri je višak težine doveo do problema s mokrenjem.

Klinički naglasci:

 

  • Istraživači su povezali probleme s mokrenjem u menopauzi žena s viškom masnoće, lošim snom i usporenim reagiranjem.
  • Međutim, nisu dokazali izravan uzrok i posljedicu u odnosima tih zajedničkih simptoma kod žena tijekom i nakon menopauze.

 

 

Klimakterij 2015.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve