Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.


Žene koje su rađale vaginalnim putem imaju veći rizik za urinarnu inkontinenciju (UI) tijekom prve godine nakon porođaja nego žene koje su rodile carskim rezom, pokazuju rezultati novog istraživanja. Za razliku od toga, učestalost umjerene do teške inkontinencije unutar jedne godine se nisu razlikovali unutar ove dvije skupine.

"Doktori moraju znati da je vaginalni porođaj povećava opterećenje za malu zdjelicu", rekla je vođa studije doktor Guri Rotveit (National Taiwan University, Taipei) za Reuters Health u intervjuu. "Druga istraživanja nisu izdvojila žene s povećanim rizikom kojima bi bili potrebni posebni savjeti. Mi, kao liječnici bismo trebali biti svjesni tih rizika i preporučiti vježbe mišića dna zdjelice za prevenciju i za liječenje urinarne inkontinencije."

Strah od urinarne inkontinencije navodi mnoge žene da se odluče za carski rez, napisali su dr Chang i kolege u njihovom izvještaju u Obstetrics&Gynecology. Istraživači su u studiju uključili 330 žena od kojih je 189 rodilo vaginalnim putem, a 141 carskim rezom. Namjera je bila utvrditi povezanost vaginalnog porođaja ili carskog reza i urinarne inkontinencije, te uočiti dinamiku stresne inkontinencije tijekom vremena. Sve žene su ispunile upitnik pet puta tijekom prve godine nakon porođaja.

Žene koje su rodile vaginalno imale su veću vjerojatnost za bilo koji oblik srednje do teške urinarne inkontinencije u istim vremenskim razmacima u odnosu na porođaj. Razlike su bile najveće u periodu tri do pet dana nakon porođaja i četiri do šest tjedana nakon porođaja.

U jednoj godini, 40,2% žena koje su rodile vaginalno, imale su neki oblik inkontinencije naprema 25,4% žena koje su rodile carskim rezom. Postotak žena u obje grupe sa srednjom i teškom inkontinencijom je bio isti – oko 8%.

"Naše istraživanje pomaže kliničarima da bolje shvate poslijeporođajnu urinarnu inkontinenciju i pomognu majkama u odluci o izboru načina porađanja", napisala je dr Chang.

Iako je majčin rizik za nastanak inkontinencije manji kod žena koje su rađale carskim rezom, dr Rotveit je rekla: "Carski rez nije način za rješavanje problema zbog toga jer donosi druge moguće neželjene komplikacije i zbog toga što žene koje rađaju vaginalnim putem ipak ne ostaju trajno inkontinentne. Isto tako je važno napomenuti da srednji i teški oblik urinarne inkontinencije godinu dana nakon porođaja nije češći kod žena koje su vaginalno rodile."


Autori nisu objasnili na koji način su dobili podatke i na koji način je provedena statistička analiza. S obzirom na mali broj sudionika studije, rezultate treba uzeti u obzir s oprezom", navodi se u editorijalu. "Općenito, rad opisuje manju studiju koja je potvrdila rezultate prijašnjih istraživanja. Ono što je dodano u kohortnoj prospektivnoj studiji je detaljan opis tijeka inkontinencije kroz prvu godinu nakon porođaja."


 

 

Findings Confirm Increased Incontinence Risk With Vaginal Delivery. Medscape, 2014.
:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve