Datum zadnje izmjene: 04. 08. 2020.

Samo jedna od tri starije žene s urinarnom inkontinencijom razgovara s kliničarkom o svom stanju, sugerira analiza podataka iz zdravstvene studije medicinskih sestara (NHS).

Istraživači su ispitali podatke ankete prikupljene od 94,692 žene s urinarnom inkontinencijom (UI), u dobi od 49 do 91 godine, u dvije kohorte NHS-a. Čak je i među zdravstvenim radnicama samo 34% razgovaralo o urinarnoj inkontinenciji sa svojim liječnikom. Žene sa svakodnevnom inkontinencijom češće su razgovarale o svom problemu nego žene s povremenom inkontinecijom (omjer koeficijenta 4.36).

"Otkrili smo da su učestalost, trajanje i ozbiljnost simptoma povezani s tim razgovorima, a žene s više simptoma imaju veće izglede da će razgovarati s kliničarkom," rekla je dr. Giulia Lane, suradnica na odjelu za neurologiju na Sveučilištu Michigan u Ann Arboru.

"Žene koje su imale fizikalne preglede ili mamografiju, imale su veću vjerojatnost da će razgovarati s kliničarkom", rekla je dr. Lane. Na primjer, žene koje su imale preventivne zdravstvene preglede i bile mlađe od 55 godina vjerojatnije su razgovarale o urinarnoj inkontinenciji nego žene starije od 80 godina. Rezultati su objavljeni u Journals of Gerontology: Series A.

Teški simptomi su također bili povezani s većom šansom da se raspravlja o problemu. Žene s ozbiljnim simptomima, temeljenim na učestalosti i količini istjecanja mokraće, gotovo dvostruko češće su razgovarale s liječnikom nego žene s blagim simptomima.

Jedno ograničenje studije je da su nalazi utemeljeni na subjektivnim izvještajima učesnica o bilo kakvim simptomima ili raspravama s njihovim liječnicima, napominje studijski tim. Istraživačima je također nedostajalo podataka je li rasprava o urinarnoj inkontinenciji pokrenuta od strane pacijenta ili liječnika. Neke žene možda inkontinenciju ne smatraju bolešću, posebno ako su njihovi simptomi blagi ili rijetki, rekao je dr. Xavier Fritel sa Sveučilišta u Poitiersu u Francuskoj.

Mali broj starijih žena razgovara o urinarnoj inkontinenciji sa zdravstvenim radnicima

"Inkontinencija je još uvijek tabu", rekao je doktor Fritel, koji nije bio uključen u studiju. "Tijekom mnogo stoljeća, termin" inkontinencija "značio je nedostatak kontrole nad seksualnim nagonima i bio je grijeh." I danas se neke žene mogu osjećati nelagodno zbog toga, dodao je dr. Fritel. To sugerira da zdravstveni radnici moraju pitati starije žene o kontinenciji.

 

IZVOR: https://bit.ly/363TMXI

Journals of Gerontology: Series A, online 2020.

 

Dr. med. Sanja Tadić

Povezane teme

  Novosti - Sve