Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.
 

Žene koje imaju veću mišićnu masu ili jaču snagu stiska imaju manju vjerojatnost da će doživjeti stresnu urinarnu inkontinenciju, pokazuje nova studija. U studiji su istraživači ispitali podatke od 1.475 starijih žena, uključujući i 212 onih koje su imale stresnu inkontinenciju najmanje jednom mjesečno i još 223 onih koji su imale preaktivan mokraćni mjehur ili urgentnu inkontinenciju najmanje jedanput mjesečno. 

Žene su imale manju vjerojatnost da će razviti ili nastaviti imati stresnu inkontinenciju do kraja trogodišnje studije ako nisu imale jako smanjenje mišićne snage koje se mjerilo preko snage stiska. Žene su također imale manju vjerojatnost za stresnu inkontinenciju kada su izgubile znatnu količinu mase i masu masnog tkiva. 

"Naše istraživanje je pokazalo da su promjene u sastavu tijela i snazi stiska povezane s promjenama kod učestalosti stresne urinarne inkontinencije tijekom vremena, ali ne i s promjenama kod učestalosti urgentne urinarne inkontinencije tijekom vremena", izjavila je glavni autor studije dr Anne Suskind sa Sveučilišta u Kaliforniji , San Francisco. "Ovo otkriće se može objasniti anatomskim razlikama kod stresne i urgentne inkontinencije" dodala je Suskind. 

Indeks mase tijela (BMI) je faktor rizika za inkontinenciju kod mladih žena i kod žena u srednjoj životnoj dobi, napisali su istraživači u časopisu Journal of American Geriatrics Society, u on-line izdanju. Kako ljudi stare, međutim, odnos između BMI i inkontinencije postaje složeniji zbog promjene u sastavu tijela i količini masti u odnosu na mišićnu masu, znanstvenici ističu. 

Stresna inkontinencija ovisna o snazi i jačini mišića

Za potrebe trenutne studije su istraživači dali sudionicama upitnike o inkontinenciji i podacima o njihovom BMI, snazi stiska, snazi kvadricepsa noge i brzini hoda. Sve žene su bile starosti između 70 i 79 godina na početku studije. Žene koje su doživjele pad od najmanje 5 posto u snazi stiska tijekom studije su imale 60 posto veću vjerojatnost da će imati novu ili konstantnu stres inkontinenciju do kraja. 

Osim toga, žene koje su imale 5 posto ili veći pad BMI tijekom studije su imale 54 posto manje izglede za stresnu inkontinenciju tri godine kasnije. Nakon što je uzet u obzir BMI, 5 posto ili veće povećanje mišićne mase je bilo povezano s 83 posto manjim izgledima za stresnu inkontinenciju, dok je najmanje pet posto smanjenja masnog tkiva bilo povezano s 47 posto manjim izgledima za stresnu inkontinenciju.

Jedno od ograničenja studije je oslanjanje na žene da se točno sjete i izvjeste o učestalosti i vrsti inkontinencije koje su doživjele, zaključili su. Žene nisu bile testirane za provjeru podataka o inkontinenciji koju su navele u upitnicima.IZVOR: http://bit.ly/2getN96
J Am Geriatr Soc 2016.Dr. Dubravka Dedeić

Povezane teme

  Novosti - Sve