Datum zadnje izmjene: 19. 01. 2020.


Fitoestrogeni iz skupine lignana, ali ne i izoflavoni, bili su povezani sa smanjenim rizikom nastanka simptoma inkontinencije u žena, rezultat je velike prospektivne, populacijske studije.

Fitoestrogeni tipa lignana široko su rasprostranjeni u prirode, nalaze se u biljnoj hrani, uključujući sjemenke lana, sezam, mahunarke, cjelovite žitarice, voće i povrće. Fitoestrogeni tipa izoflaona nalaze se prvenstveno u soji i u proizvodima na bazi soje.

Ovo je prva studija koja je pokazala povezanost između razine fitoestrogenau urinu i urinarnih simptoma, navodi autor istraživanja dr. Evgeniy I. Kreydin iz Massachusetts General Hospitala u Bostonu. Potrebna su daljnja prospektivna istraživanja kako bi se proučili mehanizmi ove povezanosti, dodao je.

Povećanje koncentracije fitoestrogena iz skupine lignana kao što su enterolakton i enterodiol povezane su sa znatno manjom mogućnosti urgentne inkontinencije, tegoba koje stvara inkontinencija, i učinka inkontinencije na svakodnevni život kod 4,104 žene koje su sudjelovale u NHANES istraživanju (National Health and Nutrition Examination Survey) između 2000. i 2010. godine. Povećanje koncentracije enterolaktona također je povezana sa značajno manjom vjerojatnosti drugih tipova inkontinencije, izvijestio je dr. Kreydin na godišnjem sastanku Američkog urološkog udruženja.

Omjeri izgleda za nastanak urinarnih simptoma po promjeni jedinice u razini enterodiola u urinu bili su 0.43 (smanjenje učestalosti simptoma od -57%) za urgentnu inkontinenciju, 0.49 (-51%) za druge inkontinencije, 0.32 (-68%) za tegobe koje stvara inkontinencija i 0.14 (-86%) za utjecaj inkontinencije na svakodnevne aktivnosti. Omjeri izgleda za nastanak urinarnih simptoma po promjeni jedinice u razini enterolaktona u urinu bili su 0.47, 0.32, 0.30. Sveukupno je za oba lignana, omjer promjene po jedinici bio 0.24 za urgentnu inkontinenciju (smanjenje od 76%), rekao je dr. Kreydin.

Suprotno tomu, nijedan od fitoestrogena tipa izoflavona nije bio povezan sa smanjenjem urinarnih simptoma u ovoj studiji. U stvari, jedan od fitoestrogena iz skupine izoflavona – genistein, bio je povezan s povećanom vjerojatnošću od smetnji koje stvara inkontinencija, omjer 2.45 (povećanje smetnji od 245%).

Kod svih sudionica istraživanja su pored ispitivanja urinarne funkcije i odgovara na pitanja iz upitnika o kvaliteti života, određene i razine fitoestrogena u urinu. Urinarni simptomi su ocijenjeni nakon prilagodbe podataka za čimbenike koji utječu na nastanak simptoma donjeg urinarnog trakta kod žena kao što su dob, rasa, pušenje, indeks tjelesne mase, dijabetes, paritet i menopauzalni status.

 


Ob.Gyn. News Digital Networkdr. Vesna Harni
  Novosti - Sve