Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.


Stresna inkontinencija mokraće (SUI) u prvoj trudnoći je povezana s ultrazvučnim nalazom većeg hijatalnog područja, dok je SUI nakon poroda povezana s većim spuštanjem stražnjeg- nižeg položaja vrata mjehura pri Valsalvinom manevru, objavljeno je u sekundarnoj analizi prospektivnih opservacijskih studija u internetskom izdanju časopisa 'Obstetrics & Gynecology'.

"Položaj i pokretljivost vrata mjehura, kao i dimenzija hijatusa levatora može se smatrati mjerama podrške uretre", pišu Annegreet van Veelen, MD, iz Odjela za reproduktivnu medicinu i ginekologiju, University Medical Center Utrechtu u Nizozemskoj, i kolege. "Transperinealni ultrazvuk je pouzdana tehnika za mjerenje pozicije vrata mjehura i mobilnosti i dimenzije hijatusa levatora.

"Trudnoća i porođaja su poznati čimbenici rizika za razvoj stresne inkontinencije mokraće, zbog toga ispitivanje žene za vrijeme i nakon prve trudnoće može dati bolji uvid u patofiziologiji SUI."

Cilj studije je bio da se koristiti transperinealni ultrazvuk u procjeni odnosa položaja i mobilnosti vrata mjehura i veličine hijatusa levatora kod 280 žena sa SUI simptomima tijekom i nakon njihove prve trudnoće.

U 12. i 36. gestacijskom tjedanu i 6 mjeseci nakon poroda, sudionice su anketirane o SUI simptomima i podvrgnute su transperinealnom ultrazvuku u mirovanju, tijekom kontrakcije dna zdjelice i tijekom Valsalvina manevra.

U 12. gestacijskom tjednu, 18,8% ispitanica su imale simtpome stresne inkontinencije, kao i 47,2% u 36.om tjedanu trudnoće i 37,5% na kontroli 6 mjeseci nakon poroda. U usporedbi sa ženama bez simtpoma stresne inkontinencije, žene sa SUI su imale značajno veću hijatalnu površinu tijekom trudnoće (P = 0,001 - 0,003), u skladu s neovisnim uzorcima t-testa sa Bonferroni korekcijom.

Nakon porođaja, žene sa SUI su imale veće spuštanje nižeg-kaudalnog(P = 0,004) i stražnjeg (P = .001) položaja vrata mjehura tijekom Valsalve. Žene sa i bez SUI se značajno ne razlikuju u pokretljivosti vrata mjehura.

"Naša studija je pokazala da je SUI tijekom prve trudnoće povezana s većom hijatalnom površinom" napisali su autori. "Nakon porođaja, SUI je povezan s većim spuštanjem kaudalnog i dorzalnog položaja vrata mjehura pri Valsalvinom manevru. Ovi rezultati ukazuju da je interakcija između levator ani mišića i endopelvične fascije bitna za održavanje i podršku uretre i urinarne kontinencije tijekom i nakon prve trudnoće. "

Ograničenja ove studije uključuju nedostatak podataka prije 12 tjedana trudnoće, i nedostatak standardiziranog prikupljanja podataka o treningu mišića dna male zdjelice za SUI tijekom ili nakon trudnoće.

"Vrlo je vjerojatno da vaginalni porod može izazvati dodatne štete na endopelvičnoj fasciji," zaključuju autori. "Činjenica da je učinak veličine na razliku u položaju vrata mokraćnog mjehura i hijatalnog područja između žena sa i bez SUI, bio samo male i srednje veličine, implicira da postoji znatno preklapanje između obje grupe i da položaj vrata mokraćnog mjehura i hijatalna dimenzija dobiveni transperinealnim ultrazvukom ne mogu raditi razliku između žena sa i bez SUI. "

 


Obstet Gynecol. 2014 124:249-256.:: Biserka Knezić-Frković, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni
  Novosti - Sve