Datum zadnje izmjene: 13. 01. 2020.


Otprilike polovica odraslih žena doživi urinarnu inkontinenciju, ali kod malog broja žena se stanje dijagnosticira i liječi unatoč širokom rasponu mogućnosti rješavanja problema, kažu liječnici.

Žene su posebno sklone stresnoj urinarnoj inkontinenciji, stanju ukojem su mišići zdjelice preslabi da bi poduprli mjehur. Kao rezultat toga dolazi dobježanja urina tijekom kašljanja, kihanja ili vježbanja. Porođaj je česti razlog slabljenja mišića zdjelice, a pretilost pogoršava problem.

Urgentna inkontinencija, s druge strane, nema jasan uzrok iako ponekad može nastati zbog neuroloških problema, napominju autori.

Neke žene mogu odmah imati oba tipa inkontinencije ili razviti probleme s mokraćnim mjehurom zbog infekcije mokraćnog sustava.

Samo oko četvrtine žena s urinarnom inkontinencijom potraži pomoć, a zatim manje od polovice tih pacijentica ima adekvatno liječenje, napisali su liječnici u pregledu raspoloživih terapija, objavljenom online u JAMA.

"Postoji nekoliko prepreka - najvažnija činjenica je da je ženama neugodno pa šute i ne govore ništa", izjavila je glavna autorica pregleda dr. Linde Brubaker sa Sveučilišta California u San Diegu.

"Trebale bi biti iskrene prema sebi - nakon što im ovi simptomi smanje kvalitetu životapa ne žele otići u šetnju ili trčati, ili zbog toga izbjegavajuodnose, trebale bi potražiti pomoć", izjavila je Brubaker. "Što se ranije povežu s liječnikom, lakše je liječenje i veća je vjerojatnost uspjeha".

Urinarna inkontinencija se pojavljuje dvaput češće kod žena nego kod muškaraca i češće se javlja kada žene stare. Ako se ne liječi, može ometati dnevne aktivnosti i dovesti do smanjene kvalitete života, napominju istraživači.

"Urinarna inkontinencija se može pojaviti iz raznih razloga, poput oštećenja uslijed porođaja ili operacije, zbog genetike ili promjena tijekom starenja", rekao je dr. Blayne Welk, istraživač na Zapadnom sveučilištu u Londonu, Ontario.

"Oba tipa inkontinencije se mogu liječiti promjenama ponašanja i vježbanjem mišića dna zdjelice", rekao je Welk.

Promjene u načinu života mogu uključivati radnje kao što su izbjegavanje kofeina, pijenje male količine tekućine i korištenje kupaonice u zakazano vrijeme tijekom dana. Vježbe ciljano djeluju na mišiće dna zdjelice i pomažu u poboljšanju kontrole mjehura.

Žene također mogu uzeti lijekove za inkontinenciju ako vježbe i promjene načina života ne daju dovoljno poboljšanja, napominju istraživači.

Za stresnu inkontinenciju mogu pomoći kirurški zahvati za podupiranje mokraćnog mjehura s mrežicama da se zaustavi bježanje mokraće, no ti postupci nose određene rizike i nisu opcija za sve žene. Pomagala umetnuta u vaginu ili uretru, kao i laserska fototerapija također mogu pomoći. Botoks injekcije također mogu biti opcija u nekih žena."Ako žena pati od simptoma inkontinencije, onda bi trebala znati da postoje učinkovite mogućnosti liječenja i da je vrijedno razgovarati sa liječnikom", rekla je dr. Anne Suskind, urolog na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, koja nije sudjelovala u radu.

"Gotovo uvijek postoji nešto što se može učiniti kako bi se pomoglo kod inkontinencije i svakako vrijedi započeti taj razgovor ", napisala je Suskind. Budući da ženama može biti neugodno, liječnici bi trebali započeti ovu raspravu, dodala je.

"Važno je da liječnici pitaju pacijentice o urinarnoj inkontinenciji kako bi otvorili dijalog i pomogli ženama koje bi mogle imati koristi od liječenja", dodala je Suskind.

 

IZVOR: http://bit.ly/2ldyhQk
JAMA 2017.:: Dubravka Dedeić, dr.med :: spec. ginekologije i porodništva :: Poliklinika Harni

  Novosti - Sve