Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.
Razlika u urinarnim bakterijama kod žena s urgentnom inkontinencijom

U žena sa simptomima urgentne urinarne inkontinencije i žena kojima se ne može pomoći u budućoj prevenciji, dijagnostici i mogućnostima liječenja pronađene su razlike u bakterijama koje se nalaze u mokraćnom mjehuru. 

Mala studija istraživača na Loyola University Chicago Stritch School of Medicine pokazala je statistički značajne razlike u učestalosti i brojnosti bakterija prisutnih u žena s urgentnom inkontinencijom u usporedbi s bakterijama u mjehuru zdravih žena. "Ako možemo utvrditi da određene bakterije uzrokuju simptome urgentne inkontinencije, možda ćemo biti u mogućnosti bolje identificirati i one s rizikom za nastanak ovog stanja i učinkovitije ih liječiti", rekao je Alan Wolfe, dr.sc., suistražitelj i profesor mikrobiologije i imunologije. Studija je procjenjivala uzorke urina od 90 žena. 

Naime, istraživači su otkrili da su, u usporedbi s bakterijama žena koje nemaju urgnentu inkontinenciju, kod žena s ovom vrstom inkontinencije nađen je povišen ukupan broj  bakterija Gardnerella vag./ koje uzrokuju bakterijsku vaginozu, i smanjen broj Lactobacillus bakterija. Analiza je također identificirala devet sojeva koji su bili češće prisutni u žena s urgentnom inkontinencijom, a koji su obuhvaćali sljedeće sojeve bakterija: Actinobaculum, Actinomyces, Aerococcus, Arthrobacter, Chlamydia, Gardnerella, Oligella, Staphylococcus i Streptococcus

Konačno, premda je Lactobacillus izoliran iz obje skupine, istraživači su istaknuli razlike između ove dvije skupine, pa je Lactobacillus gasseri otkriven češće u UUI skupini i Lactobacillus crispatus najčešće kod žena u kontrolnoj skupini. 

Autori navode da pronađene razlike ukazuju na potencijalnu ulogu mokraćnih bakterija na zdravlje ženskog urotrakta, jer oko 40% do 50% žena s urgentnom inkontinencijom ne reagira na konvencionalne tretmane.Moguće objašnjenje za nedostatak odgovora na lijekove mogu biti razlike u bakterijama prisutnim u tih žena, ukazuju autori. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u internetskom izdanju časopisu mBio kojeg objavljuje Američko društva za mikrobiologiju.

Zaključak

  • Bakterije koje se nalaze u mjehuru zdravih žena razlikuju se od bakterija u žena s urgentnom inkontinencijom.
  • Rezultati istraživanja mogu imati značajne posljedice u prevenciji, dijagnostici i liječenju žena ovog čestog oblika inkontinencije, osobito kod žena koje ne reagiraju na sadašnje lijekove usmjerene na liječenje problema.


ObGyn.net

 


dr. Vesna Harni

Povezane teme

  Novosti - Sve