Datum zadnje izmjene: 11. 01. 2020.
  • Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdile dijagnostičke i terapijske smjernice za žene s mješovitom inkontinencije.
  • Pregled 73 objavljena članka otkrio je nedostatak studija visoke kvalitete, randomiziranih ispitivanja provedenih kod pacijentica s mješovitim tipom urinarne inkontinencije.

 

 

Journal of the American Medical Association 2014.

 Dr. Vesna Harni

Pregled studija o mješovitim inkontinencije pokazao je prijeku potrebu za više randomiziranih istraživanja koja će se fokusiraju na najbolje preporuke za liječenje. 

Aktualnim pregledom utvrđeno je da postoje kvalitetni dokazi da je liječenje urinarne inkontinencije vezano za specifične situacije, ali miješana inkontinencija kao simptom nije registrirana od strane istraživača. Na primjer, postoje jaki dokazi koji podržavaju mršavljenje kao učinkovit tretman za liječenje urinarne inkontinencije. Jednako tako su tradicionalna i središnja uretralna suspenzija kao i retropubična uretropeksija učinkoviti u liječenju statičke urinarne inkontinencije, a antikolinergični lijekovi u liječenju urgentne urinarne inkontinencije. 

Navodeći "nedostatak izravnih, kvalitetnih dokaza za liječenje žena s mješovitom inkontinencijom, kao i nepostojanje jasnih dijagnostičkih kriterija i smjernica za liječenje ovih pacijentica," Deborah L. Myers, MD, direktorica Odjela za uroginekologiju i rekonstrukcijsku kirurgiju zdjelice žena i dojenčadi bolnice Rhode Island, pozvala je na više kliničkih ispitivanja radi pomoći u uspostavi boljih dijagnostičkih i terapijskih smjernica. 

"Zbog toga [nedostatak dokaza], liječenje obično počinje konzervativnim putem pri čemu se za liječenje odabire najsnažnija tegoba", rekla je dr. Myers u priopćenju. 

Dr. Myers je pregledala 73 objavljene studije usmjerene na prevladavanje, dijagnozu, rezultate i liječenje miješanih oblika urinarne inkontinencije. Njezin članak je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of American Medical Association.  Dr. Myers i kolege su već započeli regrutiranje pacijentica potrebnih za više studija, kao i za nacionalnu studiju koja će usporediti učinak suspenzije u predjelu središnje uretre bez i u kombinaciji s bihevioralnim jačanje mišića dna zdjelice prije i nakon operacije u žena s mješovitim inkontinencije

Potrebno više kvalitetnih istraživanja za preporuke u  liječenju mješovite inkontinencije

Naglasci

Povezane teme

  Novosti - Sve