Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Povećanje tjelesne aktivnosti tijekom trudnoće moglo bi pomoći u smanjenju rizika gestacijskog dijabetesa, rezultat je studije objavljene u znanstvenom časopisu American Journal of Epidemiology.

Američki znanstvenici iz Seattlea (Swedish Medical Center) ispitivali su povezanost između rekreacijske tjelesne aktivnosti prije i tijekom trudnoće s rizikom nastupanja gestacijskog dijabetesa.

Između 1996. i 2000. godine, znanstveni tim je promatrao stupanj tjelesne aktivnosti godinu dana prije, kao i tijekom posljednjih tjedan dana od dana kada je obavljan osobni razgovor kod 909 trudnica nedijabetičarki normalnog krvnog tlaka.

Trudnice koje su se aktivno bavile bilo kojom vrstom tjelovježbe u periodu godinu dana prije trudnoće imale su 56% manji rizik nastupanja gestacijskog dijabetesa u usporedbi s trudnicama koje se nisu bavile tjelovježbom.

U usporedbi s neaktivnim trudnicama, ovaj rizik bio je snižen za 76% kod trudnica koje su tjedno vježbale najmanje 4 sata, i 74%, kod trudnica koje su vježbale najmanje 21 sat tjedno.

Ukupan broj trudnica koje su se redovito bavile tjelovježbom iznosio je 615 (67.7%), a ukupno smanjenje rizika javljanja gestacijskog dijabetesa u ovoj skupini trudnica je iznosilo 31%.

Tjelesna aktivnost prije nastupanja trudnoće koja se nastavljala i u aktualnoj trudnoći (576 trudnica, uključivši i 19 trudnica kod kojih je dijagnosticiran gestacijski dijabetes) bila je povezana sa smanjenjem rizika nastanka gestacijskog dijabetesa za 63,4%.

U usporedbi s trudnicama koje nikako nisu upražnjavale tjelovježbu, ova skupina je imala 69% niži rizik nastanka gestacijskog dijabetesa.

"Ostaju razmišljanja o malom broju kliničkih iskustava koja se odnose na tjelesnu aktivnost u svezi optimalnog ishoda trudnoće", zaključuju autori. "Ispitivanja u kojima bi bio praćen utjecaj promjena životnog stila, kao i studije s većim brojem ispitanica trebala bi potvrditi ove rezultate".
 

Am J Epidemiol 2004;159:663-670.


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve