Datum zadnje izmjene: 30. 01. 2020.

Klamidijska infekcija, za koju je poznato da uzrokuje neplodnost u žena, odgovorna je i za smanjenu plodnost kod muškaraca.

"Muškarci bi morali postati svjesni da mogu dobiti infekciju, zbog čega bi se trebali testirati i liječiti", preporučuju švedski znanstvenici iz Skandinavskog centra za neplodnost u Gothenburgu.

U zajedničkoj studiji koju su proveli sa znanstvenicima iz sveučilišne bolnice Sweden's Umea University Hospital praćeno je ukupno 244 para liječena od neplodnosti.

Čak kod četvrtine žena i petine muškaraca liječenih od neplodnosti pronađena su pozitivna protutijela na klamidiju. Visoka učestalost nalaza protutijela kod ovih parova upućuje na raniji kontakt s klamidijom i raniju klamidijsku infekciju.

Nakon praćenja parova u prosjeku tijekom tri godine, znanstvenici su našli da je razina protutijela na klamidiju bila obrnuto razmjerna učestalosti nastupanja trudnoće. Muškarci kod kojih su nađena protutijela na klamidiju imali su 33% manju uspješnost u ostvarivanju željenog očinstva

Tijekom 1999. godine registrirano je oko 92 milijuna novih slučajeva klamidijske infekcije, podaci su svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Kako se infekcija vrlo često javlja bez ikakvih simptoma, oko 70% žena i oko 50% muškaraca uopće ne zna da boluje od ove infekcije.

Nije jasno kako je klamidija odgovorna za mušku neplodnost, izjavljuju švedski znanstvenici. Pretpostavlja se da klamidija utječe na spermatozoide drugim mehanizmima, dok bi upalni proces također mogao biti uključen.

Znanstvenici preporučuju testiranje na klamidiju, kao i odgovarajuće liječenje svim muškarcima s problemom neplodnosti. "Muškarci ne idu lako na testiranje", potvrđuju autori, "a zapravo bi trebali biti ovim rezultatima vrlo, vrlo zabrinuti".

Švedski tim preporučuje testiranje na klamidiju svim muškarcima i ženama s problemom neplodnosti. Procjenjuje se kako jedan od šest parova pati zbog problema neplodnosti, a u oko pola ovih slučajeva problem neplodnosti je na strani muškarca.
 

Hum Reprod 2004


dr. Vesna Harni
  Novosti - Sve