Datum zadnje izmjene: 08. 04. 2024.


Azitromicin je manje učinkovit od doksiciklina u liječenju klamidije kada pacijenti uzmu cjelokupnu preporučenu terapiju, navodi se u randomiziranoj studiji objavljenom u „New England Journal of Medicine“. S učinkovitosti od 97%, azitromicin je inferioran u usporedbi s doksiciklinom uz učinkovitost od 100%. "Nejasno je zašto su se svi neuspjesi liječenja u našoj studiji dogodili kod ispitanika liječenih azitromicinom," napisali su William M. Geisler, doktor medicine sa Sveučilišta Alabama u Birminghamskom Zavodu za medicinu i kolege. Oni predlažu da je otpornost na lijek vjerojatna mogućnost, ali i da neki pacijenti nisu imali dovoljnu razinu azitromicina za ukloniti klamidiju. "Čak i sa dovoljnim razinama, moguće je da se neki organizmi ne iskorjenjuju u akutnoj infekciji", kao što je i sugerirala prethodna in vitro studija, napisali su.

Ipak, upotreba u "jedinstvenoj adolescentskoj populaciji u kaznenim ustanovama" u trenutnoj studiji generalizira to pitanje, napisali suThomas C. Quinn, doktor medicine, i Charlotte A. Gaydos, farmaceut, iz Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland u popratnom uvodniku. Istraživači su uspoređivali učinkovitost jedne doze od 1 g azitromicina vs 100 mg doksiciklina dva puta dnevno kroz 7 dana za liječenje klamidije kod 567 adolescenata u dobi od 12 do 21 godinu u kaznionicama za mlade u Los Angelesu u Kaliforniji. Bilo je 155 sudionika u svakoj liječenoj skupini.

Nakon 28-dnevnog praćenja, nije bilo neupjeha liječenja u skupini s doksiciklinom, a liječenje nije uspjelo u 3,2% ispitanika koji su primili azitromicin (95% interval pouzdanosti, 0,4% - 7,4%). Istraživači su koristili genotipizaciju da bi razlikovali neuspjeha liječenja od novih infekcija. Dva sudionika u skupini azitromicina (1%) su povraćali lijekove u roku od sat vremena nakon uzimanja, ali su uspješno zadržali drugu dozu. Samo 77% sudionika u doksiciklin skupini je dobilo svih 14 doza. Svi ostali su primili najmanje od 11 doza, a najviše 16 doza, dok ih je 12% primilo 13 doza. Najčešće nuspojave su bile gastrointestinalni simptomi u obje skupine. Nuspojave su bile slične u obje skupine, kod 23% od onih koji su primili azitromicin i 27% onih koji su primili doksiciklin.

"Budući da doksiciklin nije dan pod izravnom kontrolom u praksi izvan institucionalnih postavka, generalizacija naših nalaza nije poznata", zaključili su. "Kada se klamidija liječi u stvarnom svijetu u kliničkoj praksi treba uzeti u obzir mogućnost da se učinkovitost doksiciklina smanji zbog neredovitog uzimanja." Iako dvije prethodne studije sugeriraju da je 3% do 28% pojedinaca propustilo barem jednu dozu doksiciklina kada su ga uzimali za klamidiju, druga studija je pokazala da ne mora biti tako.

"Jednostavnost primjene jedne doze azitromicina je lakše nego liječenje doksiciklinom", napisali su dr Quinn i dr Gaydos u uvodniku, pozivajući se na studiju koja predlaže azitromicin kao alternativu liječenja doksiciklinu. "Bez obzira na nedostatke, doksiciklin ne isključuje u potpunosti azitromicin kao preferirani postupak za liječenje klamidije," napisali su dr. Quinn i dr Gaydos. "Vjerujemo da trenutna preporuke [Centra za kontrolu i prevenciju bolesti] za oba lijeka u liječenju osoba s klamidijskom infekcijom i dalje vrijede."

 

N Engl J Med. 2015;373:2512-2521, 2573-2575.


Poliklinika Harni
  Novosti - Sve